Начин на приготвяне
Има ли нещо по-хубаво от домашен хляб с вкусни студени мезета ? Да, има, а именно тези ефирни, меки като памук триъгълници. Трябваше да споделя новата ми любима рецепта за идеален парти хляб.
В топло мляко добавете кубчето мая, 1-2 супени с.л. захар. Разбъркайте сместа и оставете да направи мехурчета - до 10 мин.
В дълбока купа добавете брашното, маслото, сместа от маята и млякото, постепенно замесете гладкото тесто. Прехвърлете тестото на намаслен плот и замесете до хубаво тесто, което не лепне.
Тестото разделете на 4 равни части и оформете топки. Покрийте кърпата и оставете на топло да се увеличи размера двойно или до 30-45 минути.
През това време стоплете маслото в микровълнова или водна баня - да не е горещо, а просто леко затоплено и втечнено. Към него добавете жълтъците и оставете настрана.
Когато топчетата са готови, вземете всяка отделно и разточете на 1-2 милиметра на правоъгълна кора с размер около 35×40 см.
След това вземете от сместа с масло и жълтъци (като се стараете да е по равно за всяка кора), завийте по-късата страна и поставете на хартията за печене в тавичка. Ако искате по-тънко руло, завийте по дългата страна.
Разрежете под ъгъл да се получат триъгълници. Процедурата повторете с останалите топки тесто. Накрая, ако ви е останало от маслената смес с жълтъци, намажете отгоре и ако е необходимо добавете масло и яйце, малко кисело мляко или заквасена сметана. Хубаво е да са намазани добре.
Поставете готовите хлебчета във фурната да се пекат около 25-30 минути или докато се зачервят апетитно.
Съвет: Можете да добавите сирене и кисело мляко, да стане удобно за мазане и да го разнесете върху маслото, както и шунка и кисели краставички, ако ви харесва.