Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Вкусен артишок със сос

Вкусен артишок със сос

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Вкусен артишок със сос2 / 2
23/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Апетитен артишок със сос - вижте как се приготвя стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр. подрязани
  • зехтин - 1 с.л. екстра върджин
  • лимон - 1/2
  • филтрирана вода
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Артишокът е вид бодил, който можете да ядете. По-конкретно, това е пъпка на голямо лилаво цвете, събрана преди цветето да цъфти.

Бодливата репутация на зеленчука е свързана с някои части, които са негодни за консумация – като най-твърдите външни листа.

Най-простият начин за приготвяне на артишок: сгответе артишока цял, след като го почистите, и яжте до нежното сърце лист по лист. И тъй като главите артишок могат да бъдат направени предварително и сервирани на стайна температура, те също са идеални за парти хапване. Наградата за приготвянето на артишок е първокласното хранене.

Артишокът съдържа фолиева киселина, фибри, витамини С и К, желязо и калий. USDA го оценява като номер 7 от 20 по количество съдържащи се антиоксиданти сред другите плодове и зеленчуци - повече от къпините или черния боб.

Измийте артишока под студена вода. Отрежете долната част на стъблото и отстранете всички листа близо до дъното на артишока. Може да го приготвим по два начина - на пара или в обикновена тенджера.

С помощта на ножица отрежете бодливата част на всяко листо. Това ще около 1/4-1/3 от листа.

С остър нож отрежете горната част на артишока, където листата са плътно прилепнали, ако има наранени и пожълтели връхчета, ги отрежете с ножица или нож. Обичам да използвам назъбен нож за целта.

Налейте вода на дъното на голям съд заедно с 1 с.л. екстра върджин зехтин и 1/2 лимон. Оставете да заври, след което намалете до кипене.

Поставете артишока на дъното на тенджерата (трябва да можете да поставите 3-4 артишока в зависимост от размера им и този на съда за готвене). Оставете да къкри за 35-45 минути или докато стъблата омекнат и по-дебелите долни листа се извадят лесно.

Извадете артишока от тенджерата и след като изстинат достатъчно, сложете ги с плоската страна надолу и ги разрежете наполовина по дължина.

Използвайте лъжица, за да загребете дросела и всички твърди листа близо до центъра (те не са годни за консумация, така че можете да ги хвърлите).

Сервирайте с пресен лимон, винегрет и/или малко чесново Айоли.

Предложения за дресинг на артишока

Лимонено-чеснова майонеза: Разбъркайте настърганата лимонова кора, настъргания чесън и майонезата в малка купа, докато се комбинират.

Кисело мляко Хариса: Разбъркайте мека или пикантна хариса, зехтин, малко пресен лимонов сок и цедено кисело мляко в малка купа, докато се комбинират.

Кремообразен билков дип: Разбъркайте заквасена сметана, майонеза, малко оцет от бялo вино и нарязани пресни билки като мащерка, див лук, копър и/или магданоз, докато се смесят.

Бележки:

Времето за готвене може да варира в зависимост от размера на артишока. В крайна сметка искаме стъблото да е нежно и с вилица листата да се изтеглят лесно. Нека това бъде вашето ръководство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: