Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Царска Корона

Погача Царска Корона

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Погача Царска Корона
Снимка: Дони Ники
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
450 мин.
Общо
530 мин.
Порции
14
"Погача Царска Корона - и без повод пак ще я хапнем"

Необходими Продукти

  • яйца - 7 бр. (3 жълтъка за намазване)
  • кисело мляко - 400 г
  • мая - 60 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 150 мл
  • захар - 2 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 6 с.л. за активиране на маята
  • сол - 2 и 1/2 ч.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • масло - 60 г
  • брашно - 2 кг приблизително + допълнително за разточване на корите
  • масло - 150 г за намазване на модулите
  • За намазване
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • смес от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа се смесват затоплените прясно мляко и вода, в тях се натрошава маята, добавя се захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути приблизително, докато се активира сместа.

В друга голяма купа се разбиват яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът.

Когато маята се активира, се добавя към останалите продукти и започва постепенно добавяне на предварително пресятото брашно.

Омесва се меко, но нелепнещо тесто. Месенето продължава на кухненския плот минимум 10-15 минути, като се добавя на части маслото, докато тестото се събере и получи с перфектна текстура. След което се прехвърля отново в голямата купа, намазнява се с олио отгоре и се покрива с найлонов плик за около 1 час, докато се удвои обемът.

В намаслена тава с диаметър 36 см се облепват страничните стени с ленти от хартия за печене. По този начин, когато погачата втасва и се пече, тестото се движи по хартията и не се обезформя.

Оформянето е според желанието и възможностите ви. Готовата погача се оставя за 20 минути да втаса още веднъж.

През това време фурната се включва на 50 °C да загрее. Домашната пита се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко, поръсва се с микс от семена и се слага в загрята фурната и променяме градусите на 160°C без вентилатор само на долен реотан.

След 20-25 минути, когато пухкавата погача стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор.

Проверя се с дървено шишче, когато не остава нищо по него, погачата е готова. Още топла погача царска корона се намазва с масло и се покрива с памучна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: