Начин на приготвяне
Замесваме меко тесто за тарт от изброените продукти, като маслото и яйцата трябва да са на стайна температура. Не трябва да месим тестото твърде много, за да не стане жилаво. Оставяме тестото за около 30-40 мин да се охлади в хладилник.
През това време приготвяме крема. За целта разбиваме яйцата със захарта, към тях добавяме ванилията, нишестето и малко от млякото. Останалото мляко поставяме в касерола на котлона, докато се затопли. На тънка струйка добавяме яйчената смес и бъркаме, докато се получи хомогенна смес. При непрекъснато бъркане на сместа изчакваме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от котлона и покриваме плътно с прозрачно фолио.
Когато кремът изстине, сглобяваме плодовия тарт. Разточваме 2/3 от тестото и поставяме в намаслена форма за пай/тарт. Пртискаме плътно по стените и правим дупки на основата, за да не се надига при печене.
Отгоре слагаме сладкото, а върху него разпределяме крема.
Затваряме с тънка кора от останалото тесто и притискаме краищата. От остатъците може да оформим някаква украса или да оставим така.
Преди да сложим във фурната, пак с вилица правим дупки върху горната кора, за да излиза част от влагата при печене. Печем на 180 °C за около 35 мин.
След като плодовият сладкиш се охлади, поръсваме с пудра захар и поднасяме.
Можем да поднесем и леко топла плодов тарт със сладкарски крем и вишни с топка сладолед.