Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт със сладкарски крем и киви

Тарт със сладкарски крем и киви

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Тарт със сладкарски крем и киви
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
16/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Тарт със сладкарски крем и киви е нещо сладко, което определено искате да си приготвите този следобяд"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 210 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 80 г
  • сол - 1 - 2 щипки
  • краве масло - 120 г на стайна температура
  • кора от лимон - от 1/2 лимон био
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • белтък - 1 бр. за намазване
  • Сладкарски Крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 5 бр.
  • захар - 100 г
  • брашно - 40 г
  • нишесте - 10 г
  • сол - 1 щипка
  • Още
  • киви - 2 бр.
  • ягоди - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в блендер захарта и обелената кора от половин лимон (без бели части и добре подсушена, за да не залепва по ножчетата и да може да се смели добре). Блендирайте до получаване на фин прах.

Добавете маслото на парченца, жълтъците, солта и ваниловата захар. Разбийте до гладък крем.

Накрая сипете брашното и разбъркайте с уреда на средни обороти или малко под средните за 30 секунди. Трябва да се получи гладко еднородно тесто. Извадете го от блендера, оформете тестото за тарт на топка и приберете за 1 час в хладилника.

След като тестото се е охладило добре и е стегнало, извадете го и разточете между два пласта хартия за печене. Идеята е да получите диск с диаметър 28-30 см, който ще е базата на тарта и е за форма 26 см, така ще получите повдигнат борд от 2-3 см.

Прехвърлете блата във формата с помощта на хартията, после я отстранете. Надупчете с вилица тестото, пак сложете хартия за печене отгоре, както и сухи бобови зрънца, за да служат за тежест, която да не позволи на тестото да се надига.

Печете 10-15 минути на 170 °C, след това махнете хартията с бобчетата и допечете за още 10-12 минути или до приятен загар.

Извадете от фурната и веднага намажете горещия блат с разбит белтък. Той ще стегне веднага от топлината и така ще образува слой, който няма да позволи на крема да прониква и блатът ще остане хрупкав.

Заемете се с крема, като загреете на котлона млякото със захарта. Огънят не трябва да е силен.

Отделно разбийте жълтъците със солта, брашното и нишестето. Сипете при тях малко мляко, за да разредите.

Налейте сместа на струйка към топлото, но не врящо мляко и бъркайте на слаб до леко умерен огън. Когато яйченият крем се сгъсти, го дръпнете от огъня и излейте върху блата.

Оставете да изстине, после приберете в хладилник за около 1 час. Подредете отгоре тънки кръгчета киви. Украсете тарт със сладкарски крем и киви с ягоди и поднесете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: