Начин на приготвяне
Сложете в блендер захарта и обелената кора от половин лимон (без бели части и добре подсушена, за да не залепва по ножчетата и да може да се смели добре). Блендирайте до получаване на фин прах.
Добавете маслото на парченца, жълтъците, солта и ваниловата захар. Разбийте до гладък крем.
Накрая сипете брашното и разбъркайте с уреда на средни обороти или малко под средните за 30 секунди. Трябва да се получи гладко еднородно тесто. Извадете го от блендера, оформете тестото за тарт на топка и приберете за 1 час в хладилника.
След като тестото се е охладило добре и е стегнало, извадете го и разточете между два пласта хартия за печене. Идеята е да получите диск с диаметър 28-30 см, който ще е базата на тарта и е за форма 26 см, така ще получите повдигнат борд от 2-3 см.
Прехвърлете блата във формата с помощта на хартията, после я отстранете. Надупчете с вилица тестото, пак сложете хартия за печене отгоре, както и сухи бобови зрънца, за да служат за тежест, която да не позволи на тестото да се надига.
Печете 10-15 минути на 170 °C, след това махнете хартията с бобчетата и допечете за още 10-12 минути или до приятен загар.
Извадете от фурната и веднага намажете горещия блат с разбит белтък. Той ще стегне веднага от топлината и така ще образува слой, който няма да позволи на крема да прониква и блатът ще остане хрупкав.
Заемете се с крема, като загреете на котлона млякото със захарта. Огънят не трябва да е силен.
Отделно разбийте жълтъците със солта, брашното и нишестето. Сипете при тях малко мляко, за да разредите.
Налейте сместа на струйка към топлото, но не врящо мляко и бъркайте на слаб до леко умерен огън. Когато яйченият крем се сгъсти, го дръпнете от огъня и излейте върху блата.
Оставете да изстине, после приберете в хладилник за около 1 час. Подредете отгоре тънки кръгчета киви. Украсете тарт със сладкарски крем и киви с ягоди и поднесете.
Да ви е сладко!