Начин на приготвяне
Разстелете корите. С помощта на четка намажете първата кора с разтопено масло, поръсете с орехи и шамфъстък и навийте с помощта на тънка точилка откъм широката част на корите - на не много стегнато руло.
Намажете втората кора с масло, навийте и нея върху първата. С ръце се събира едновременно от двата края на рулото към средата на точилката, за да се накъдри, и след това чрез плъзгане се измъква саралията от единия край на точилката.
Така се процедира с всичките кори 2х2.
Така приготвената саралия се оформя като кръгче и се подреждат в намаслена тава.
Когато всички саралии са готови, се намазват отгоре с останалото масло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C до желания от вас загар.
Сиропът се приготвя в тенджерка, като се смесват водата, захарта и есенцията.
От момента на завиране се засичат 20 минути. Трябва да се получи гъст и лепкав сироп.
С горещия сироп се залива топлата баклава, така се получава хрупкава саралия.
Завийте сарали с орехи и шамфъстък с алуминиево фолио и след 12 часа е готова за сервиране.