Начин на приготвяне
В купа се смесват брашното заедно с бакпулвера.
В отделна купа се разбиват яйцата и захарта. Прибавете рикотата и след това мекото краве масло. Разбъркайте на крем.
Прибавете лимоновата есенция, ванилията, цитрусовите корички и орехите с фурмите и стафидите.
Разбъркайте до еднородна смес и сипете сместа към брашното и омесете на тесто. Не прибавяйте повече брашно, защото щоленът ще стане твърд.
Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно.
С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина и след това другата.
Поставете двата щолена в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градсуа и ги изпечете за около 40 минути.
Изпечените щолени, докато са горещи, ги намажете обилно от всички страни с масло.
Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат, ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране.
Домашният щолен е страхотен!