Начин на приготвяне
Приготвянето на зелника започвам с омесването тестото, а времето за почивка на готовото тесто използвам за подготовка на плънката. Брашното се пресява и заедно с водата, олиото и солта се омесва гладко тесто. Разделя се на четири парченца- едно по-голямо и три по-малки. Оформят се на топчета, които се нареждат на набрашнена повърхност, покриват се добре, за да не пресъхнат, и се оставят за 10-15 минути.
Листата се почиства от дръжките, а на лапада с тънко ножче се отстранява и по-грубата средна жилка. Измиват се и се нарязват на парченца. Лукът се накълцва на ситно. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и в него за кратко се задушава пресният лук, след което се добавят и зелениите. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се и се готви още малко, колкото да омекнат спанакът и лападът, след което съдът се сваля от котлона.
Единият жълтък се отделя за намазване на зелника, а белтъкът и другото яйце се разбиват леко с вилица. Прибавят се към сместа. Добавя се и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Плънката се оставя да се охлади.
По-голямото парче тесто се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност. Размерът ѝ трябва да се бъде по-голям от тавата, така че да покрие и страните, и да може да се запретне над ръба.
Тавата се намазва с масло, поставя се кората и отгоре се разпределя една трета от плънката.
Разточва се следващо парченце тесто, като този път големината му трябва да е колкото тавичката, и се прехвърля в съда. Отново се покрива с плънка т.н. Когато се постави последната кора, краищата на най-долната се обръщат върху нея, така че да се захлупи.
Оформя се ръбчето и се намазва с разбития с малко вода жълтък. С върха на остро ножче или с вилица се правят няколко дупчици на повърхността, за да може се изпарява течността по време на печенето.
Зелникът се изпича на 180-200 °C в предварително загрята фурна.
Може да се поднесе с кисело мляко или айрянче.
Коментари