Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник със спанак и лапад

Зелник със спанак и лапад

Зелник със спанак и лапад
Снимка: Потребител#313701
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Чудесен зелник с лапад и спанак - пригответе за закуска или обяд"

Необходими Продукти

  • за плънката
  • спанак - 300 г
  • лапад - 300 г
  • зелен лук - 4 стръка пресен
  • яйца - 2
  • сирене - 200 г
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • за тестото
  • брашно за баница - 500 г
  • вода - 250 мл
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на зелника започвам с омесването тестото, а времето за почивка на готовото тесто използвам за подготовка на плънката. Брашното се пресява и заедно с водата, олиото и солта се омесва гладко тесто. Разделя се на четири парченца- едно по-голямо и три по-малки. Оформят се на топчета, които се нареждат на набрашнена повърхност, покриват се добре, за да не пресъхнат, и се оставят за 10-15 минути.

Листата се почиства от дръжките, а на лапада с тънко ножче се отстранява и по-грубата средна жилка. Измиват се и се нарязват на парченца. Лукът се накълцва на ситно. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и в него за кратко се задушава пресният лук, след което се добавят и зелениите. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се и се готви още малко, колкото да омекнат спанакът и лападът, след което съдът се сваля от котлона.

Единият жълтък се отделя за намазване на зелника, а белтъкът и другото яйце се разбиват леко с вилица. Прибавят се към сместа. Добавя се и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Плънката се оставя да се охлади.

По-голямото парче тесто се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност. Размерът ѝ трябва да се бъде по-голям от тавата, така че да покрие и страните, и да може да се запретне над ръба.

Тавата се намазва с масло, поставя се кората и отгоре се разпределя една трета от плънката.

Разточва се следващо парченце тесто, като този път големината му трябва да е колкото тавичката, и се прехвърля в съда. Отново се покрива с плънка т.н. Когато се постави последната кора, краищата на най-долната се обръщат върху нея, така че да се захлупи.

Оформя се ръбчето и се намазва с разбития с малко вода жълтък. С върха на остро ножче или с вилица се правят няколко дупчици на повърхността, за да може се изпарява течността по време на печенето.

Зелникът се изпича на 180-200 °C в предварително загрята фурна.

Може да се поднесе с кисело мляко или айрянче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотно изглежда!
10.06.2022 08:50
2
1
Покажи всички подкоментари