Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Лесен козунак с миксер и без месене

Лесен козунак с миксер и без месене

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5596k2k6
Лесен козунак с миксер и без месене
Снимка: Мина Димитрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Невероятни козунаци, които може да си приготвите още днес"

Необходими Продукти

  • Продукти за 2 средни козунака
  • мляко - 300 мл топло
  • пудра захар - 100 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • брашно - 550 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • лимони - 1 бр. кората, настъргана
  • олио - 80 мл
  • плънка
  • лешници - 200 г
  • какао - 5 с.л. натурално
  • пудра захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • глазурата
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • бадеми - филирани, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за вкусен козунак е лесна, защото е без месене. В достатъчно голяма купа, за да може да втаса след това се поставя пресятото брашно, солта и захарта, яйцата и прясното мляко, ванилията и кората от лимона.

В друга купа се поставя част от топлото прясно мляко, маята, част от захарта и няколко лъжици от брашното, за да се получи гъста каша. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне за около 1 час.

След това сместа се прибавя в голямата купа при останалите продукти. Забърква се тесто за козунак с бъркалките за тесто на миксера. Накрая поставете и олиото и разбъркайте с шпатула да се получи еднородна смес. Получава се гладко тесто и без да месите тестото на ръка, го оставете в голям съд с възможност да втаса, покрийте със стреч фолио.

Поставете го да втаса в хладилника през нощта около 14 часа да втаса. След това извадете тестото от хладилника, оставете го за 30 минути на стайна температура.

Разделете тестото на две и го разстелете с ръце на кухненския плот, предварително намазан с мазнина, изсипете плънката, която предварително сте смесили в съд от смлени лешници, какао, прясно мляко и захар и завийте на руло.

Така полученото козуначено руло отрежете с нож по-дължина и увийте двете половини една в друга. С плетеницата може да импровизирате. Поставете козунаците без месене в подходящи форми, застлани предварително с хартия за печене и оставете за още 2 часа да втаса.

Поставете козунака в студената фурна и включете на 180 градуса, щом фурната достигне нужните градуси, намажете козунаците с разбитата смес от яйце, прясно мляко и олио и поръсете с филираните бадеми.

Печете лесния козунак с миксер и без месене за около 40 минути. Извадете от фурната и поставете козунаците върху решетка. Оставете да изстинат напълно преди да режете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: