Начин на приготвяне
За този кекс с череши не е необходим миксер.
В купа се счупва яйцето, прибавя се всичката захар и се разбърква с тел за разбиване или дървена лъжица.
Сместа ще започне да побелява и да се сгъстява, слага се сиропът от вишни и ванилията.
Прибавя се олиото на тънка струя, след това киселото мляко и върху него содата за хляб - да шупне. Добавя се брашното и се разбърква.
Взима се форма за кекс, намазва се и се набрашнява. Изсипва се 3/4 от сместа, а другата се разбърква с какаото и се изсипва върху бялата.
Почистени череши от костилките се посипват с брашното и се разбъркват хубаво, за да полепне по тях. Нареждат се върху кексовата смес, като се натискат съвсем леко надолу.
Пече се плодовият кекс в загрята фурна на 180 °C около 50 минути.
След изпичане се оставя около 10 минути и се изважда в подходящ поднос и се поръсва пухкавият кекс с цели череши с пудрата захар.