Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с цели череши

Пухкав кекс с цели череши

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Пухкав кекс с цели череши
Снимка: Яница Николова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Кекс с череши, който е чудесен за следобедна закуска"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч. 3.6%
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • сироп от вишни - 1 к.л. по желание за аромат или есенция
  • какао - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр. голямо
  • череши - 1 ч.ч. без костилките 
  • брашно - до 2 с.л. за черешите
  • пудра захар - за поръсване 
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този кекс с череши не е необходим миксер.

В купа се счупва яйцето, прибавя се всичката захар и се разбърква с тел за разбиване или дървена лъжица.

Сместа ще започне да побелява и да се сгъстява, слага се сиропът от вишни и ванилията.

Прибавя се олиото на тънка струя, след това киселото мляко и върху него содата за хляб - да шупне. Добавя се  брашното и се разбърква. 

Взима се форма за кекс, намазва се и се набрашнява. Изсипва се 3/4 от сместа, а другата се разбърква с какаото и се изсипва върху бялата.

Почистени череши от костилките се посипват с брашното и се разбъркват хубаво, за да полепне по тях. Нареждат се върху кексовата смес, като се натискат съвсем леко надолу. 

Пече се плодовият кекс в загрята фурна на 180 °C около 50 минути.

След изпичане се оставя около 10 минути и се изважда в подходящ поднос и се поръсва пухкавият кекс с цели череши с пудрата захар. 

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: