Начин на приготвяне
Блатове: Яйцата и захарта се разбиват с миксера до побеляване 8-10 минути.
Постепенно се добавят олиото, портокаловият сок и есенцията. Разбърква се още минута. Смесените в купа брашно, какао и бакпулвер се пресяват и се добавят постепенно на порции, като се разбъркват с шпатула внимателно.
Готовата смес разпределих в двете тави на фурната, покрити с хартия за печене. Пекат се на 170 градуса до готовност.
Изчаква се известно време да се охладят, след което внимателно с помощта на регулируем ринг се изрязват четири блата с диаметър 22 см (двата блата са от изрезките, това не е проблем, защото кремът ги скрива).
Крем парфе: Разбива се сладкарската сметана с пудрата захар до готовност, добавя се заквасената сметана и сладкото от боровинки.
Желатинът се пригитвя по описание на опаковката, изчаква се леко да се охлади и се прибавя към сместа.
Върху подложка се слага регулируемият кръг, обвит с ацетатна лента или хартия за печене.
На подложката се слага една супена лъжица от сместа и се поставя първият блат. Леко с четка се напоява блатът, защото е много крехък. Половината от парфе сместа се изсипва върху блата, заравнява се добре и върху нея се слага втория блат, отново с четката се напоява с прясно мляко. Останала половина от парфето се сипва и заравнява върху втория блат. Върху него се поставя третият блат.
Докато се приготвя втория крем, тортата се прибира в хладилника за 30 минути.
Вторият крем се приготвя по следния начин. Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до плътен крем, добавя се маскарпонето и есенцията. Разбиват се с миксера за кратко до хомогенизиране на сместа.
Продължава сглобяването на тортата - напоява се третият блат и се покрива обилно с приготвения крем, отгоре се поставя последния четвърти блат, притиска се добре да се получи равна повърхност. Покрива се обилно с крем и се прибира в хладилника за половин час.
След това внимателно се отстраняват рингът и ацетатната лента, зафилва се от всички страни с подходящи шпатули. Докато се приготвя масленият крем, торта се прибира отново в хладилника.
С приготвения маслен крем се декорира охладената торта.
За масления крем мекото масло се развива за 4-5 минути с миксера до побеляване, добавя се кондензираното мляко постепенно и есенцията. Разбива се още 5-6 минути до получаване на гладък, плътен крем.
С гелови бои се оцветява масления крем и руски накрайници за лалета и рози се украсява тортата по ваше желание и вкус.
Тортата Теди е готова.