Начин на приготвяне
Активирайте маята в топлото прясно мляко със захарта и брашното. Оставете за 20 минути, докато удвои обема си.
В купата на планетарния миксер разбийте яйцата със захарта, киселото мляко, олиото, есенцията, сока от лимона и активираната мая. Към добре разбитата смес добавете пресятото брашно, постепенно на порции до получаване на гладко тесто.
Набрешнете плота и прехвърлете тестото за питата върху него, доомесете тесто, като добавите мекото масло. Така полученото тесто покрийте в купа с фолио или кърпа и оставете да втаса за около 1 час.
Намаслете тава с диаметър 28 см, покрийте страничните стени на тавата с хартия за печене, за да може погача да се плъзга по хартията и да не прелива от тавата по време на втасване и печене на погачата.
Разтеглете 5 топки по 300 г. Разточете всяка една от тях, като поръсвате брашно, за да не лепне тестото. Разточете с големина 26 см, намажете повърхността на всяка кора с масло и подредете една върху друга и с помощта на резачка направете 8 триъгълника.
Всеки триъгълник се оформя на вързопче (както е показано на снимките).
Подредете ги в тавата (едно да сочи с острия връх към стената на тавата, другото към центъра на тавата).
С помощта на шишче притеснете средата на модула.
Изтеглете 8 топчета по 30 г, оформете между дланите и подредете по външната част на тавата, между всеки модул.
Изтеглете си 3 топки по 170 г, разточете и подредете една върху друга отново, като се намазвате помежду им с масло (горната не се намазва).
Разрежете отново на триъгълници и оформете листа (както е показано на снимката). Подредете ги по вътрешната част на модулите между вързопчетата, като върховете им сочат към топчета, които подредихме по външната част на тавата. Отново с помощта на шишчето притеснете средата на листата, за да се закрепят добре и да не щръкнат по време на печенето.
Изтеглете си топче 100 г, оформете и поставете в центъра на погачата.
Последно си направете три топчета по 25 г, които оформете на фитилчета и сплетете на плитка, която ще сложите върху централната топка, добре съберете краищата. От малко топче тесто направете фитилче, което вържете като панделка и поставете на мястото на свързване на плитката.
Фурната се включва на 50 г на горен и долен реотан в момента на започване на оформяне на погачата.
Намажете погачата за бебе с разбитите жълтъци и прясното мляко, поръсете сусам по средата на листата и сложете празничната питка в затоплената фурна, като веднага увеличите фурната на 160 г само на долен реотан.
След 20 минути включете и на горен реотан, когато се получили нужният загар, покрийте с фолио и печете до готовност, като я проверявате с шишче, когато е сухо, погачата е готова. Намажете леко с масло за гланц.
От фондан се оформят бебето, пелената и маргаритките с помощта на резци и молд.
Сладка погача за бебче стъпка по стъпка е готова!