Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик с брашно от лимец

Тутманик с брашно от лимец

Тутманик с брашно от лимец
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Пухкав тутманик за малки и големи - изчезва за отрицателно време"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно от лимец - 250 г пълнозърнесто
  • пшенично брашно - 250 г + за доизмесване
  • вода - 300 мл топла
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр. + 1 бълтък
  • още
  • масло - 50 г
  • мас - 1 с.л. пълна
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и натрошете в нея маята. Прибавете захарта, разбъркайте и оставете сместа за 10 минути.

В купа смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Добавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко тесто.

Готовото тесто разделете на 7 равни части, които оформете на топчета, и покрийте с кърпа за 10-15 минути.

През това време разтопете маслото и маста и ги оставете да се охладят.

Натрошете сиренето и прибавете към него 1 яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете в купа за намазване на тутманика.

Вземете едно топче тесто и го разточете на тънка кора върху набрашнена повърхност.

Намажете с охладената мазнина и сложете от плънката. След това навийте на руло, леко усучете и завийте на охлювче.

Продължете по същия начин и с останалите топки тесто.

Подредете ги в тава, намазана с масло, покрийте с кърпа и оставете да втасат за около 40 минути.

След това намажете тутманика със смесен с малко вода жълтък, поръсете с маково семе и сложете да се пече в загрята на 180 °С фурна за 35-40 минути до хубав златист загар.

Тутманикът с брашно от лимец е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: