Начин на приготвяне
Затоплете водата и натрошете в нея маята. Прибавете захарта, разбъркайте и оставете сместа за 10 минути.
В купа смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Добавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко тесто.
Готовото тесто разделете на 7 равни части, които оформете на топчета, и покрийте с кърпа за 10-15 минути.
През това време разтопете маслото и маста и ги оставете да се охладят.
Натрошете сиренето и прибавете към него 1 яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете в купа за намазване на тутманика.
Вземете едно топче тесто и го разточете на тънка кора върху набрашнена повърхност.
Намажете с охладената мазнина и сложете от плънката. След това навийте на руло, леко усучете и завийте на охлювче.
Продължете по същия начин и с останалите топки тесто.
Подредете ги в тава, намазана с масло, покрийте с кърпа и оставете да втасат за около 40 минути.
След това намажете тутманика със смесен с малко вода жълтък, поръсете с маково семе и сложете да се пече в загрята на 180 °С фурна за 35-40 минути до хубав златист загар.
Тутманикът с брашно от лимец е готов.