Начин на приготвяне
Изчистения, измит и отцеден петел слагам в дълбока тенджера. Моят беше в изчистено състояние 3. 5 кг. Наливам студена вода докато се покрие целия.
Добавям и дреболиите, но без дробчето - него запарвам отделно, за да не ми почернее супата. Като започне да завира припенвам и отстранявам пяната.
След припенването добавям нарязания на ситно лук, чушка, моркови и целина, добавям и сол на вкус.
Варя до пълна готовност, като от време на време обръщам петела. След като е сварен напълно, изваждам петела, обезкостявам гърдите и накъсвам или нарязвам на дребни късчета.
От бульона отделям, прецеждам и съхранявам за други ястия, а към супата прибавям накъсаното месо, дробчето, фидето и слагам на котлона да поври за още 10 минути.
За застройката разбивам жълтъците с щипка сол, прибавям към тях няколко капки лимонена киселина, /разтворена във вода/ и няколко капки в супата.
С черпака гребвам от супата, прибавям към застройката, разбърквам и след това сипвам от високо застройката в тенджерата.
Така приготвената пилешка супа поднасям с магданоз, по желание с лют и черен пипер.
Супата от домашен петел е готова.
Бележка: Останалата част от петела и бульона приготвям основни ястия - по желание с ориз, картофи или грах.
Коментари
Чудесна идея