Начин на приготвяне
Разкошно безглутеново хлебче от царевично брашно плюс добавка от други свръхполезни смлени зърна и семена от нахут, лен и елда.
Аз лично си ги смилам на брашно в достатъчно мощен робот, но ако нямате тази възможност, може да ползвате готово брашно от нахут, елда и ориз, а ленените семенца да си смелите в кафемелачка.
Царевичното брашно, което ползвам, е тип 1100 - фино, леко, жълто на цвят. Самият царевичен хляб не става жълт поради това че другите продукти са по- тъмни.
Тестото за хляба се бърка в кухненски робот, защото е меко.
Всички продукти се смесват и роботът се оставя да меси в продължение на около 3-4 минути. Течността е повече, но това е нормално, безглутеновите печива се нуждаят от различни пропорции в сравнение с обикновените теста с глутен.
Мекото тесто се прехвърля в правоъгълна форма с вместимост 1 литър (предварително намазнена). Избутва се с шпатула, защото по ръцете ще лепне доста. Заравнява се отгоре и се поръсва с царевично брашно, тъй като то е акцентът в този хляб.
Оставя се на топло да втаса за около 2 часа. Леко ще се вдигне, но не очаквайте чудеса, защото безглутеновите хлябове стават по-плътни.
Печете в загрята на 200 °C фурна около 40-50 минути.
Охладете върху решетка и поднесете.
Аз не го изчаках да изстине съвсем и сервирах царевичен хляб без глутен с хубаво сирене, ароматен зехтин, пресен лук и розов домат.
Коментари