Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата и захарта в купа до пухкав крем. Добавяме брашното, солта, ванилията и бакпулвера. Продължаваме да разбиваме до еднородна смес.
Поставяме лист хартия за печене в голяма правоъгълна тава. Намазваме го с малко олио. Отгоре изсипваме сместа и заравняваме.
Загряваме фурната на 160 °C и печем блата около 15 минути до леко порозовяване.
Оставяме блата за торта да се охлади и го разрязваме на две равни части през по-дългата страна. Налагаме двете части една върху друга и с остър нож изрязваме неравните краища и заравняваме. Оставяме двата блата настрани.
Намачкваме малините в касерола, добавяме водата и захарта и кипваме за 4-5 минути. Отместваме и оставяме да изстине. След това прецеждаме сиропа през цедка, като притискаме отгоре, за да изтече максимано количество течност.
Сиропираме равномерно двата блата с готовия малинов сироп. Оставяме ги така за 10-15 минути, за да попие хубаво сиропа.
Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията. Разтваряме желатина във водата, оставяме го за 2-3 минути да набъбне и след това го загряваме на водна баня, за да се разтопи.
Сипваме го в разбитата сметана и разбъркваме хубаво. Веднага намазваме единия сиропиран блат с този крем и заравняваме.
Поставяме внимателно втория блат отгоре със сиропираната страна нагоре. Ако се налага, заглаждаме отстрани с шпатула или нож.
Прибираме сметановата торта в хладилника за 20 минути.
Разтопяваме белия шоколад с маслото, пудрата захар и млякото на водна баня, като постоянно бъркаме. Оставяме за 1 минута да се охлади.
Изваждаме малинова торта и внимателно намазваме отгоре с глазурата. Заглаждаме и веднага украсяваме отгоре с малини, преди да се е стегнала глазурата и те да могат да прилепнат добре.
Прибираме в хладилника за 24 часа, като е добре тортата да е поставена в кутия за торти или поне да е покрита с нещо, за да остане сочна и да не изсъхва.
Нашата домашна торта с малини е готова.