Домашна торта с малини

Домашна торта с малини
Снимка: Кристиан Александров
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Малинова бомба за наслада в летни дни!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 16 с.л.
  • захар - 16 с.л.
  • баклувер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 пакетче
  • олио - за намазване
  • За малиновия сироп
  • малини - 2 ч.ч.
  • вода - 4 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • За крема
  • сладкарска сметана - 150 мл
  • пудра захар - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • желатин - 1/2 пакетче
  • вода - 1 ч.л.
  • За глазурата
  • шоколад - 150 г бял
  • масло - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • пудра захар - 1 ч.л.
  • малини - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и захарта в купа до пухкав крем. Добавяме брашното, солта, ванилията и бакпулвера. Продължаваме да разбиваме до еднородна смес.

Поставяме лист хартия за печене в голяма правоъгълна тава. Намазваме го с малко олио. Отгоре изсипваме сместа и заравняваме.

Загряваме фурната на 160 °C и печем блата около 15 минути до леко порозовяване.

Оставяме блата за торта да се охлади и го разрязваме на две равни части през по-дългата страна. Налагаме двете части една върху друга и с остър нож изрязваме неравните краища и заравняваме. Оставяме двата блата настрани.

Намачкваме малините в касерола, добавяме водата и захарта и кипваме за 4-5 минути. Отместваме и оставяме да изстине. След това прецеждаме сиропа през цедка, като притискаме отгоре, за да изтече максимано количество течност.

Сиропираме равномерно двата блата с готовия малинов сироп. Оставяме ги така за 10-15 минути, за да попие хубаво сиропа.

Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията. Разтваряме желатина във водата, оставяме го за 2-3 минути да набъбне и след това го загряваме на водна баня, за да се разтопи.

Сипваме го в разбитата сметана и разбъркваме хубаво. Веднага намазваме единия сиропиран блат с този крем и заравняваме.

Поставяме внимателно втория блат отгоре със сиропираната страна нагоре. Ако се налага, заглаждаме отстрани с шпатула или нож.

Прибираме сметановата торта в хладилника за 20 минути.

Разтопяваме белия шоколад с маслото, пудрата захар и млякото на водна баня, като постоянно бъркаме. Оставяме за 1 минута да се охлади.

Изваждаме малинова торта и внимателно намазваме отгоре с глазурата. Заглаждаме и веднага украсяваме отгоре с малини, преди да се е стегнала глазурата и те да могат да прилепнат добре.

Прибираме в хладилника за 24 часа, като е добре тортата да е поставена в кутия за торти или поне да е покрита с нещо, за да остане сочна и да не изсъхва.

Нашата домашна торта с малини е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: