Начин на приготвяне
Маята се слага във водата заедно с 1 ч.л. захар и малко брашно.
В друга купа се слагат киселото мляко, содата, солта и яйцето. И двете купички се оставят за 10-тина минути, да се активират.
В тава се сипва брашното, прави се кладенче и се сипват двете купички. Замесва се тесто. След като се събере хубаво, се прехвърля на набрашнен плот и се меси, докато се получи гладко, меко и еластично тесто за мекици.
В тиган се загрява олиото. Докато загрее, от тестото се късат топки и се оформят мекици. След като олиото загрее, мекичките се пържат до златисто.
Броя зависи от големината на мекичките.
При мен излязоха 18 бр. пухкави мекички от домашно тесто.
Да ви е сладко!
Коментари