Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Пълнен заек в гювеч с картофи и моркови

Пълнен заек в гювеч с картофи и моркови

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Пълнен заек в гювеч с картофи и моркови
Снимка: Людмила
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"За малки и големи гладници! За цялата юнашка дружина у дома!"

Необходими Продукти

  • заек - около 1, 300 кг
  • сланина - 100 г
  • лук - 1 гл.
  • домати - 1 брой
  • чушки - 1 червена
  • ориз - 1 кафена чашка ориз, може и повече
  • джоджен
  • сол
  • чер пипер
  • дафинов лист
  • риган
  • чубрица
  • моркови - 3 броя
  • картофи - 5 броя
  • масло - 30 г
  • олио
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Един цял заек 1.300 кг измих и овкусих със сол и чер пипер.

В гювеч на дъното сложих нарязани парчета сланина, едро нарязан стар лук. Дреболиите нарязах, също и половин глава лук, настъргах един домат, няколко листа пресен джоджен, половин червена чушка, сложих ориз, количеството преценяваме според големината на заека.

Поливам сместа с олио и разбърквам. Пълня заека и затварям корема с дървено шишче.

Намазвам го с малко мазнина с червен пипер. Поставям заека върху канапето от сланина и лук.

Около него слагам нарязани на едро моркови и картофи, овкусени със сол, риган, чубрица, чер пипер.

Поливам с олио отгоре обилно и наливам вода с малко сол до средата на съда.

Затварям и слагам гювеча в студена фурна, включвам на 200 градуса и след около 45-60 минути намалям на 180 до готовност, което е след около 2 часа и половина!

Поднесох печеното зайче с броколи, които задуших леко с мазнина, чесън и чер пипер, вода. Има и люти чушлета!

Пълнен заек в гювеч с картофи и моркови стана голяма вкусотия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: