Начин на приготвяне
Един цял заек 1.300 кг измих и овкусих със сол и чер пипер.
В гювеч на дъното сложих нарязани парчета сланина, едро нарязан стар лук. Дреболиите нарязах, също и половин глава лук, настъргах един домат, няколко листа пресен джоджен, половин червена чушка, сложих ориз, количеството преценяваме според големината на заека.
Поливам сместа с олио и разбърквам. Пълня заека и затварям корема с дървено шишче.
Намазвам го с малко мазнина с червен пипер. Поставям заека върху канапето от сланина и лук.
Около него слагам нарязани на едро моркови и картофи, овкусени със сол, риган, чубрица, чер пипер.
Поливам с олио отгоре обилно и наливам вода с малко сол до средата на съда.
Затварям и слагам гювеча в студена фурна, включвам на 200 градуса и след около 45-60 минути намалям на 180 до готовност, което е след около 2 часа и половина!
Поднесох печеното зайче с броколи, които задуших леко с мазнина, чесън и чер пипер, вода. Има и люти чушлета!
Пълнен заек в гювеч с картофи и моркови стана голяма вкусотия.