Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Картофени кюфтета»Картофени кюфтета с панко галета на фурна

Картофени кюфтета с панко галета на фурна

Картофени кюфтета с панко галета на фурна
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
23
"Да ви е вкусно с тези хрупкави отвън и меки отвътре вкусни картофени кюфтета!"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • кашкавал - 150 г
  • сирене - 200 г
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • яйца - 2 бр
  • протеин - 1 доза растителен /не е задължителен/
  • зелен лук - 1/2 връзка перата
  • кимион - 1 ч.л.
  • За соса
  • копър - 1 връзка
  • чесън - 4 скилидки
  • зелен лук - 4 - 5 пера
  • майонеза - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • За овалване
  • панко галета - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват, обелват се и се сваряват цели във вряща, подсолена вода. След като се сварят, се оставят да се охладят за кратко.

Настъргват се в голяма купа на едро ренде. Лукът се обелва и се реже на много ситно.

Чесън се бели и с върха на ножа се смачква на паста. Зеленият лук се реже на ситно.

И двата вида лук и чесънът се добавят при картофите. Сиренето и кашкавала също се стържат на едро ренде и се добавят към сместа.

Следват яйцата, като е добре първо да ги чукнете в малка купичка, защото понякога има кръв по тях и така ще си спестите главоболия.

След това се добавят подправките за картофени кюфтета и протеина и всичко се разбърква много добре.

Тавата на фурната се застила с хартия за печене и се намазва с олио. Фурната се включва на 200 градуса.

От сместа с влажни ръце се оформят картофени кюфтета, които се овалват в панко галетата и се подреждат в тавата. При мен излязоха 25 кюфтета. Слагат се да се пекат, като времето зависи от фурната.

При мен печенето отне около час или докато придобият златист цвят.

Междувременно правим чеснов сос. В купа се сипват майонезата, заквасената сметана и киселото мляко. Добавят се подправките.

Перата зелен лук се нарязват на много ситно и се добавят в купата. Копърът се наситнява и също се добавя в купата.

Чесънът се обелва и се прави на паста с върха на ножа. Всичко се разбърква много добре.

След като вегетарианските кюфтета се изпекат, се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат. В подходяща чиния за сервиране се слага от соса и върху него се подреждат няколко кюфтенца от картофи.

Поднасят се с чаша вино или друго питие по избор!

Картофени кюфтета с панко галета на фурна са всичко, което ви трябва днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: