Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват цели във вряща, подсолена вода. След като се сварят, се оставят да се охладят за кратко.
Настъргват се в голяма купа на едро ренде. Лукът се обелва и се реже на много ситно.
Чесън се бели и с върха на ножа се смачква на паста. Зеленият лук се реже на ситно.
И двата вида лук и чесънът се добавят при картофите. Сиренето и кашкавала също се стържат на едро ренде и се добавят към сместа.
Следват яйцата, като е добре първо да ги чукнете в малка купичка, защото понякога има кръв по тях и така ще си спестите главоболия.
След това се добавят подправките за картофени кюфтета и протеина и всичко се разбърква много добре.
Тавата на фурната се застила с хартия за печене и се намазва с олио. Фурната се включва на 200 градуса.
От сместа с влажни ръце се оформят картофени кюфтета, които се овалват в панко галетата и се подреждат в тавата. При мен излязоха 25 кюфтета. Слагат се да се пекат, като времето зависи от фурната.
При мен печенето отне около час или докато придобият златист цвят.
Междувременно правим чеснов сос. В купа се сипват майонезата, заквасената сметана и киселото мляко. Добавят се подправките.
Перата зелен лук се нарязват на много ситно и се добавят в купата. Копърът се наситнява и също се добавя в купата.
Чесънът се обелва и се прави на паста с върха на ножа. Всичко се разбърква много добре.
След като вегетарианските кюфтета се изпекат, се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат. В подходяща чиния за сервиране се слага от соса и върху него се подреждат няколко кюфтенца от картофи.
Поднасят се с чаша вино или друго питие по избор!
Картофени кюфтета с панко галета на фурна са всичко, което ви трябва днес.