Начин на приготвяне
За тези лимецови бухтички ползвах рецептата на баба, като замених пшеничното брашно с пълнозърнесто от лимец и само накрая доомесих тестото с малко бяло брашно.
Станаха бързо и вкуса беше страхотен.
За да приготвите тестото смесете киселото мляко и содата и изчакайте да шупне.
Пресейте брашното от лимец и оформете кладенче. Ако са останали по-едри частици от брашното в ситото добавете и тях.
Прибавете и останалите продукти и замесете меко, лепнещо тесто.
Щом се оформи на топка, поръсете бялото брашно на работния плот и доомесете с него тестото.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да престои 20 минути.
След това разделете тестото на две части и разточете всяка върху набрашнена повърхност на тънка кора с дебелина около 0, 5 см.
Нарежете на ромбоиди или друга форма и изпържете бухтичките в загрято олио на умерена температура, до златисто от всяка страна.
Използвайте малък, но дълбок съд за пържене, защото нивото на олиото трябва да е поне 1 пръст.
Поднесете тези вкусни и здравословни бухтички с хубаво домашно сладко или сиренце за една щастлива неделна закуска.
Да ви е сладко!