Лимецови бухтички

Лимецови бухтички
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Лимецови бухтички, които да хапнете със сиренце или със сладко по избор."

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 450 г пълнозърнесто
  • пшеничено брашно - 3 с.л.
  • кисело мляко - 200 г нискомаслено
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 к.л.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л. за тестото
  • олио - 200 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези лимецови бухтички ползвах рецептата на баба, като замених пшеничното брашно с пълнозърнесто от лимец и само накрая доомесих тестото с малко бяло брашно.

Станаха бързо и вкуса беше страхотен.

За да приготвите тестото смесете киселото мляко и содата и изчакайте да шупне.

Пресейте брашното от лимец и оформете кладенче. Ако са останали по-едри частици от брашното в ситото добавете и тях.

Прибавете и останалите продукти и замесете меко, лепнещо тесто.

Щом се оформи на топка, поръсете бялото брашно на работния плот и доомесете с него тестото.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да престои 20 минути.

След това разделете тестото на две части и разточете всяка върху набрашнена повърхност на тънка кора с дебелина около 0, 5 см.

Нарежете на ромбоиди или друга форма и изпържете бухтичките в загрято олио на умерена температура, до златисто от всяка страна.

Използвайте малък, но дълбок съд за пържене, защото нивото на олиото трябва да е поне 1 пръст.

Поднесете тези вкусни и здравословни бухтички с хубаво домашно сладко или сиренце за една щастлива неделна закуска.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: