Начин на приготвяне
Днес е голям летен празник - Голяма Богородица! Това е моята пита за здраве на цялото семейство.
В топла вода се натрошава маята с една лъжица захар и 2 с.л. брашно, като се разбърква добре и оставяте да бухне за 10 минути.
В голяма купа сипете брашно и оформете кладенче. Добавете сол, яйца, като отделете единия жълтък за намазване отгоре.
Прибавете олио, маята и замесвате средно еластично тесто. Намажете го с олио и сложете в намазнена торба да втаса. След като увеличи обема си, премесете тестото и отделете малко топче като ябълка за декорация, аз разточих и изрязах голяма звезда.
Тестото разделете на 3 части. Всяка се точи върху хартия за печене с диаметър на тавата, при мен 30 см. Намазва се с олио или масло, отгоре редите втора кора, намазвате и трета кора.
Сложете чаша в средата на корите и от нея навън нарежете на 8 части. После всяка част се нарязва на три и се сплитат като плитка, като краят леко се подвива отдолу.
Празничната питка втасва 20 минути, намазвате с четка с разбит жълтък, малко олио и 1 с.л. кисело мляко. Залепва се звездата в средата, поръсете семена.
Печем красивата питка в загрята фурна 170°C около 35 минути до златисто, като към края се покрива с фолио.
Извадете питата и намажете с масло. Покрива се с кърпа, да е мека. От бял фондан се изрязват звездички и кръст, който се залепва с разбит белтък върху питата, когато е изстинала, да не разтопи фондана.
Честит празник с моята богородична плетена пита за здраве, бъдете здрави!
Добър апетит!
Коментари