Начин на приготвяне
Първо, приготвям заешкото, като го нарязвам на порции, осолявам и го намазвам с горчицата.
Оставям да престои така, докато подготвя зеленчуците. Патладжана нарязвам на едри кубчета посолявам и го оставям на страна.
Всички зеленчуци нарязвам на едри парчета, чесъна го разделям на половина, като едната част оставям цели скилидки, само ги измивам, а другата част нарязвам.
В тиган слагам олио и запържвам заешкото от двете страни до златисто, нареждам ги в тавата.
В същия тиган запържвам лука и чесъна за няколко минути, добавям морковите и чушките, запържвам и тях за няколко минути.
Добавям и останалите зеленчуци и запържвам за кратко.
Изсипвам в тавата зеленчуците при заека, добавям смлените домати (аз ги смях в чопъра, но може и настъргани), посолявам и подправям с подправките, слагам и целите скилидки чесън, дафиновия лист изсипвам виното и завивам с фолио и слагам да се пече във фурната на 200 °C за около час и половина или до готовност.
По средата на готвенето на заека на фурна го вадя и го поръсвам с червеният пипер.
Заек с зеленчуци в калена тава във фурна е от любимите селски ястия, които всички хапваме с удоволствие :)