Начин на приготвяне
Много, много вкусен ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер - изпробвайте задължително :)
Оризът се измива с топла вода много добре, докато спре да отделя нишесте.
Слага се в малка купа, залива се с топла вода и се оставя 5 мин, да престои в топлата вода, след което водата се изхвърля.
Лукът се почива и измива.
Нарязва се на ситно и се слага в уок тиган. Прибавя се олиото и се запържва до златисто.
След като лукът се запържи, се прибавя оризът.
Оризът се запържва 5 мин при продължително бъркане, след което се сваля от котлона.
Доматите се измиват и настъргват в тава с капак, в която ще се пече.
Прибавя се подправката за свежи зеленчуци и запърженият ориз с червен лук. Сол не се прибавя, т.к. в подправката за свежи зеленчуци има сол.
Залива се с топлата вода 4 ч.ч. и олиото 100 мл.
Разбърква се много добре.
Пече се вкусният ориз с домати 20 мин след завиране в предварително загрята фурна под капак на 200 °C, след което фурната се изключва и оризът се оставя още 10 мин във фурната.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Оризът на баба се сервира поръсен с магданоз.