Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер

Ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер - перфектната комбинация от селски вкусове, която ни е новата любима бабина манджа"

Необходими Продукти

  • ориз балдо - 2 ч.ч.
  • домати - 5 бр. големи градински
  • червен лук - 2 бр.
  • олио - 50 мл за запържване + 100 мл за ориза
  • универсална подправка - 1 с.л. за свежи зеленчуци
  • топла вода - 4 ч.ч.
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много, много вкусен ориз с домати и червен лук от бабиния тефтер - изпробвайте задължително :)

Оризът се измива с топла вода много добре, докато спре да отделя нишесте.

Слага се в малка купа, залива се с топла вода и се оставя 5 мин, да престои в топлата вода, след което водата се изхвърля.

Лукът се почива и измива.

Нарязва се на ситно и се слага в уок тиган. Прибавя се олиото и се запържва до златисто.

След като лукът се запържи, се прибавя оризът.

Оризът се запържва 5 мин при продължително бъркане, след което се сваля от котлона.

Доматите се измиват и настъргват в тава с капак, в която ще се пече.

Прибавя се подправката за свежи зеленчуци и запърженият ориз с червен лук. Сол не се прибавя, т.к. в подправката за свежи зеленчуци има сол.

Залива се с топлата вода 4 ч.ч. и олиото 100 мл.

Разбърква се много добре.

Пече се вкусният ориз с домати 20 мин след завиране в предварително загрята фурна под капак на 200 °C, след което фурната се изключва и оризът се оставя още 10 мин във фурната.

Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Оризът на баба се сервира поръсен с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: