Начин на приготвяне
Всички продукти е добре да са със стайна температура.
Пресейте двата вида брашно в купа. Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта.
Прибавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко, почти лепнещо тесто. При необходимост добавете още малко от пшеничното брашно.
Поставете тестото в купа и го покрийте, докато удвои обема си.
Пригответе плънката, като натрошите сиренето и го смесите с изварата. Разбира се, може да направите питката само със сирене или пък да добавите малко кашкавал вместо извара. Всичко е въпрос на вкус.
Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на две равни части.
Всяка разточете върху набрашнен плот на кръгла кора с диаметър около 30 см.
Поставете първата в предварително намазана с олио тава.
Отгоре разпределете плънката и покрийте с втората кора.
Притиснете с пръсти външния край, за да не се отвори при печене.
В центъра поставете чаша, предварително потопена в брашно, и притиснете.
С набрашнени пръсти оформете 8 линии, като също притискате.
Покрийте пълнената питка с фолио и оставете да втаса за още 20 минути.
След това я намажете с кисело мляко, смесено с 1 жълтък, и поръсете със семена или подправки.
Сложете питката да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути, до хубав златист загар.
Изключително пухкава и ароматна лимецова питка с плънка.
Да ви е вкусно!
Коментари