Начин на приготвяне
Чудесно тесто за пица, което няма нужда от месене. За приготвянето му ще са ви необходими по-малко от 10 минути. Пригответе си тава за пица с диаметър 28-30 см. Моята беше по-малка и пицата се получи с малко по-дебел блат. Може да направите тестото и в пълнозърнест вариант - както аз в случая.
В купа смесих по 100 г пшеничено и пълнозърнесто брашно от лимец. Прибавих половин чаена лъжичка сол и разбърках.
В друг със смесих киселото мляко и содата и изчаках минута-две да шупне. Прибавих млякото при брашното, заедно с 1 яйце и лъжица зехтин. Трябва да се получи много гъсто и лепкаво тесто.
Разбърках всичко за кратко и прехвърлих сместа в намазана с олио тава. Ако тавата ви не е с незалепващо покритие, може да сложите лист хартия за печене.
Разпределих тестото с намазани с малко зехтин пръсти и сложих да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 6-7 минути.
След това извадих блата за пицата от фурната, намазах с домашен сос за пица (може да ползвате лютеница или доматено пюре, смесено с малко количество вода и сухи риган и босилек).
Сега идва ред на плънката, която е според желанието ви.
Върнете пицата за още 15 минути във фурната на същите градуси и след това може да сервирате.
Бърканото тесто за пица без мая е готово.
Вижте също как се разточва тесто за пица и кое е най-доброто брашно за тесто за пица.