Начин на приготвяне
Първо се приготвят крутоните - в малък съд се пресява брашното. Прави се кладенче и вътре се изсипват водата, зехтинът, оцетът, както и киселото мляко, в което сме погасили содата. Омесва се тесто, оставя се да почине около 20 минути.
През това време в тенджера се налива вода, в която се слагат нарязаните на няколко парчета лук, моркови и тиква. Посолява се и се оставя да къкри.
В отделен съд се сварява киноата, отново за около 20 минути. Тя трябва да е предварително измита. След като набъбне и достигне до термична готовност, се изцежда и се оставя настрани.
В другата тенджера се проверяват зеленчуците. Когато морковът и тиквата омекнат, тенджерата се маха от котлона и се излива половината от бульона, който се е получил при варенето.
Към останалата смес се изсипва киноата, поръсва се с черен пипер, прибавя се бучката масло и всичко се пасира.
В касерола се загрява до горещо (но не и да заври) прясното мляко, а към него се изсипва и сметаната. Когато двете съставки се разбъркат, се прибавят към самата тиквена супа на тънка струйка.
Супата се оставя настрани.
През това време тестото за крутоните е достатъчно отпочинало. Разточваме го с дебелина около 1-2 см, по желание, овкусяваме го с желаните подправки. След това го нарязваме на малки кубченца и печем върху хартия за печене на най-висока температура и задължително на вентилатор, за да изсъхнат по-добре и да станат хрупкави.
Печем до златисто.
Крутоните се сервират непосредствено преди сервиране.
Може да украсим кремсупата с магданоз.
Крем супата с киноа, тиква и домашни крутони е готова.