Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Тиквена супа»Крем супа с киноа, тиква и домашни крутони

Крем супа с киноа, тиква и домашни крутони

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Крем супа с киноа, тиква и домашни крутони3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Сгряваща кремсупичка за студените есенни дни Лесна и много питателна, а домашните крутони към нея са чудни!"

Необходими Продукти

  • киноа - 5 с.л.
  • тиква - 200 г сурова
  • лук - 1 глава средна
  • моркови - 2 бр.
  • готварска сметана - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • масло - 70 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За крутоните
  • брашно - 1 ч.ч. (може да поеме и малко повече при измесване)
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • вода - 100 мл.
  • подправки - чубрица, босилек, мащерка, шарена сол и др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвят крутоните - в малък съд се пресява брашното. Прави се кладенче и вътре се изсипват водата, зехтинът, оцетът, както и киселото мляко, в което сме погасили содата. Омесва се тесто, оставя се да почине около 20 минути.

През това време в тенджера се налива вода, в която се слагат нарязаните на няколко парчета лук, моркови и тиква. Посолява се и се оставя да къкри.

В отделен съд се сварява киноата, отново за около 20 минути. Тя трябва да е предварително измита. След като набъбне и достигне до термична готовност, се изцежда и се оставя настрани.

В другата тенджера се проверяват зеленчуците. Когато морковът и тиквата омекнат, тенджерата се маха от котлона и се излива половината от бульона, който се е получил при варенето.

Към останалата смес се изсипва киноата, поръсва се с черен пипер, прибавя се бучката масло и всичко се пасира.

В касерола се загрява до горещо (но не и да заври) прясното мляко, а към него се изсипва и сметаната. Когато двете съставки се разбъркат, се прибавят към самата тиквена супа на тънка струйка.

Супата се оставя настрани.

През това време тестото за крутоните е достатъчно отпочинало. Разточваме го с дебелина около 1-2 см, по желание, овкусяваме го с желаните подправки. След това го нарязваме на малки кубченца и печем върху хартия за печене на най-висока температура и задължително на вентилатор, за да изсъхнат по-добре и да станат хрупкави.

Печем до златисто.

Крутоните се сервират непосредствено преди сервиране.

Може да украсим кремсупата с магданоз.

Крем супата с киноа, тиква и домашни крутони е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: