Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Пилешка супа»Кипърска супа Трахана

Кипърска супа Трахана

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Кипърска супа Трахана
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
1
"В оригиналната рецепта за таз супа Трахана се ползва халуми, но лесно може да го замените и с любимия си местен кашкавал или сирене"

Необходими Продукти

  • трахана - 24 г
  • пилешки бульон - 200 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - щипка
  • зехтин - 1/3 ч.л.
  • за сервиране
  • пилешко филе - 25 г (сварено)
  • кашкавал - 28 г на кубчета или на люспи (или халуми)
  • кисело мляко - 1 ч.л. гъсто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка кипваме пилешкия бульон. Ако е домашен, посолете на вкус, но ако е полуфабрикат, не е нужно.

При непрекъснато бъркане прибавете сухата Трахана и варете на умерен огън до сгъстяване.

Ако искате да се улесните, накиснете Траханата предварително във вода за половин час. Така ще си спестите част от продължителното бъркане.

Добавя се зехтин и черен пипер.

При сервиране сипете супата в подходящ съд. Прибавете свареното пилешкото месо и нарязаният на кубчета или люспи кашкавал. Държа да отбележа, че в оригиналната рецепта за Трахана се ползва халуми, но тъй като в моето семейство не го харесваме, съм се спряла на този вариант.

По желание добавете и лъжица гъсто кисело мляко.

Консумирайте пилешката супа топла.

Бележка: Грамажите на продуктите в кипърска супа Трахана са съобразени с Зоново хранене, за една порция и са 2БПВМ

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: