Начин на приготвяне
В малка тенджерка кипваме пилешкия бульон. Ако е домашен, посолете на вкус, но ако е полуфабрикат, не е нужно.
При непрекъснато бъркане прибавете сухата Трахана и варете на умерен огън до сгъстяване.
Ако искате да се улесните, накиснете Траханата предварително във вода за половин час. Така ще си спестите част от продължителното бъркане.
Добавя се зехтин и черен пипер.
При сервиране сипете супата в подходящ съд. Прибавете свареното пилешкото месо и нарязаният на кубчета или люспи кашкавал. Държа да отбележа, че в оригиналната рецепта за Трахана се ползва халуми, но тъй като в моето семейство не го харесваме, съм се спряла на този вариант.
По желание добавете и лъжица гъсто кисело мляко.
Консумирайте пилешката супа топла.
Бележка: Грамажите на продуктите в кипърска супа Трахана са съобразени с Зоново хранене, за една порция и са 2БПВМ