Начин на приготвяне
Бланширайте броколите (на розички) в подсолена вода заедно с моркова нарязан на тънки ивички.
Отцедете зеленчуците и ги накълцайте на ситно.
Загрейте тиган с маслото и малко зехтин и в него запържете една глава лук, нарязана на тънки полумесеци. Лука трябва да се готви бавно, за да се карамелизира.
След като е готов, сложете тиквичката, предварително настъргана. Посолете и гответе, докато омекне хубаво.
Смесете двата зеленчука с другите два (броколи и моркови). Добавете към тях 40 г от настъргания кашкавал и разбъркайте. Аз ползвах сирене Маон (Mahón).
Пригответе Бешамела, като загреете зехтина на умерен огън, докато започне да бълбука. Сипете брашното наведнъж и бъркайте за около минута-две, докато се запържи. След това сипете 500 мл от млякото при непрестанно разбиване с кухненска тел. Овкусете със сол и гответе до сгъстяване на соса. Накрая подправете със бял пипер и индийско орехче.
Честно казано, Бешамелът със зехтин е страхотен и по нищо не отстъпва на оригиналния, който се прави с масло.
Сипете 1/3 от него при плънката от зеленчуци, разбъркайте и я доовкусете с риган, черен пипер и кимион (кимионът си пасва страхотно с броколите).
Прехвърлете плънката в пош с гладък накрайник и напълнете с лекота по този начин тубичките от паста - канелони.
През това време разбърквайте станалия Бешамел, за да не хваща коричка.
Сипете към него останалите 100 мл мляко (ако е много гъст, може да разредите и повече). Хубаво разбийте до гладкост. Целта е сосът да се втечни, за да не се втвърдява при печенето, а да остане кремообразен и лек, а и за да може пастата хубаво да поеме и омекне.
Сложете малко от него на дъното на тавичката, в която ще печете. Подредете канелоните и покрийте с останалия Бешамел.
Печете под фолио канелоните за около 25 минути или докато пастата омекне, след това поръсете с кашкавала (останалите около 180 г) и допечете до леко златиста коричка.
Поднесете топлите канелони с пълнеж от броколи и тиквичка с хубаво питие и им се насладете!
Добър апетит!