Начин на приготвяне
Днес ви предлагам една диетична пица, която няма нужда от месене, но по нищо не отстъпва като вкус.
Овесените трици са богати на фибри и много други полезни компоненти. Имат малко калории, но много фибри и протеини. Те представляват богат източник на ненаситени мастни киселини омега-3, регулиращи нивото на холестерола и помагащи за пълното усвояване на витамин С в тялото.
Препоръчителната дневна доза е 3 супени лъжици.
Избрах да направя пицата без брашно само с маслини и моцарела, но вие може да импровизирате с плънката по ваш вкус. В случая е вегетарианска пица.
В купа сложих киселото мляко и прибавих към него содата. Разбърках и изчаках да шупне.
След това прибавих последователно сол, черен пипер, зехтин, овесените трици, овесените ядки, смляно ленено семе и семена чиа и яйцето.
Разбърках всичко с лъжица и оставих сместа да престои 20 минути, а през това време загрях фурната на 200 градуса.
Покрих тава за пица с хартия за печене и я намазах с малко олио. Разпределих сместа на тънък блат с помощта на лъжица и сложих да се пече в загрята фурна за 15 минути.
След това извадих блата от фурната, намазах с домашна лютеница и наредих плънката.
Върнах във фурната за още 15 минути.
Това време беше достатъчно.
Изчаках малко да се охлади, поръсих с нарязан на ситно пресен босилек и риган и нарязах.
След това остана само да се насладя на тази вкусна и диетична пица с блат от овесени трици.