Начин на приготвяне
В купата на миксера се смесват 100 г брашно тип 500, предварително смесено с маята, меда и 150 г вода.
Покрийте купата с капак или стреч фолио и оставете да втаса в изключена фурна на запалена лампа за около час и половина.
След изтичане на времето добавете останалото предварително пресято брашно, останалата вода, солта.
Оставете да подейства около 5 минути и след това замесете тестото с помощта на малко брашно.
Оформете топка, сложете я в купа и покрийте със стреч фолио или капак, ако има такъв.
Оставете да втаса около час и половина в изключена фурна на включена лампа.
Докато втасва, почистете горските гъбите (манатарки или горска печурка), нарежете ги на филийки и накълцайте шалот. Загрейте зехтин в тиган и запържете шалота на среден огън.
Добавете гъбите и продължете да запържвате, като разбърквате за около 10 минути. Ако ви харесва повече чесън, заменете шалота с една скилидка чесън. Подправете със сол и черен пипер.
Подправете доматеното пюре със сол, черен пипер, около една супена лъжица риган и две супени лъжици зехтин екстра върджин. Ако ползвате чери доматки, нарежете ги на колелца и разпределете върху сочната пица.
Постелете лист или два с хартия за печене, в зависимост от това, което имате у дома, вземете тестото и го разстелете директно върху листа за печене или върху работна повърхност.
Оставете да втаса отново за 1 час, винаги в изключена фурна с включена лампа.
Загрейте фурната до 250°C, разпределете доматената смес отгоре и гответе за около 15 минути.
Извадете тавата с пицата с гъби от фурната, разпределете също предварително задушените гъби и резени салам, нарязаната моцарела и отново запечете за около 2 минути, не повече!
Извадете от фурната, сложете върху дъска за рязане. Сервирайте още гореща и се насладете на изключително изкушаваща и вкусна пица с ароматни горски гъби.
Първо е необходимо да бъдете изядена с очите и след това да преминете към насладата от вкус и аромат.