Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Питки-лодки със сирене

Питки-лодки със сирене

Питки-лодки със сирене
Снимка: Боряна Атанасова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Страхотна идея за закуска, с която ще зарадвате цялото семейство"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 грама
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая за хляб - 20 г
  • захар - 1/3 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - 2 ч.л.
  • сирене - 100 - 200 г
  • яйца - 1 брой +1 жълтък
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята и захарта в затопленото мляко, оставям да шупне.

В купа слагам олиото, солта и малко от брашното изсипвам и шупналата мая, омесвам до нелепкаво тесто.

Оставям да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно. Размесвам тестото и го разделям на части с големината на яйце. Разточвам тестото с овална форма върху набрашнена маса.

Поставям върху всяко парче плънка от едното яйце, сиренето и чубрицата (към плънката може да се добавят и други подправки - магданоз и копър).

Загръщам тестото, като залепвам краищата така че да може да се вижда сиренето, увито в тесто - във формата на лодка.

Поставям малките питки в тава с хартия за печене и оставям на топло да бухнат.

Намазвам тестото със смес от половин с.л.олио, 1 ч.л. мляко и жълтъка.

Пекат се в умерена фурна за около 15-20 минути.

След като се извадят може да се намажат с масло.

Питките-лодки със сирене са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни
07.10.2022 06:42
1