Начин на приготвяне
Разтварям маята и захарта в затопленото мляко, оставям да шупне.
В купа слагам олиото, солта и малко от брашното изсипвам и шупналата мая, омесвам до нелепкаво тесто.
Оставям да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно. Размесвам тестото и го разделям на части с големината на яйце. Разточвам тестото с овална форма върху набрашнена маса.
Поставям върху всяко парче плънка от едното яйце, сиренето и чубрицата (към плънката може да се добавят и други подправки - магданоз и копър).
Загръщам тестото, като залепвам краищата така че да може да се вижда сиренето, увито в тесто - във формата на лодка.
Поставям малките питки в тава с хартия за печене и оставям на топло да бухнат.
Намазвам тестото със смес от половин с.л.олио, 1 ч.л. мляко и жълтъка.
Пекат се в умерена фурна за около 15-20 минути.
След като се извадят може да се намажат с масло.
Питките-лодки със сирене са готови.
Коментари