Начин на приготвяне
Дюлята съдържа значително количество пектин, витамин С, витамин В3, фосфор, калций, магнезий, витамин А и желязо! В семките на дюлята се съдържа В17, който притежава антиракови свойства.
Изберете добре узрели дюли.
Измийте добре 4-5 дюли и ги нарежете на едри парчета, но без да ги белите. Оставете и семената, защото в тях се съдържа много пектин.
Поставете ги в тенджера и ги залейте с 1. 5 л вода.
Сварете дюлите за 30-40 минути, докато омекнат.
След това прецедете сока и прибавете към него 1 кг захар.
Настържете останалите 2 дюли, този път обелени и почистени на едро ренде.
Прибавете и тях и варете конфитюра на средна степен на котлона за около 30-40 минути, до желаната гъстота.
Междувременно премахвайте образувалата се пяна с решетъчна лъжица.
За готовност на сладкото проверете, като сложите лъжичка от него в чиния. Изчакайте да изстине и ако не се разлива, значи е готово.
Сега идва моментът да добавите и лимонената киселина.
Варете конфитюра още 5 минути, след което го разсипете още горещ в сухи бурканчета и обърнете с капачката надолу, до пълното му изстиване.
Сладкото е чудесна добавка към палачинки, мекици и пържени филийки.
От това количество направих 6 бурканчета с вместимост 350 мл.
Конфитюрът от рендосани дюли е много вкусен.
Коментари