Начин на приготвяне
Започваме с крема. В купа слагаме всички продукти и бъркаме с миксер на висока степен до получаване на пухкава смес. Слагаме в хладилника да стегне.
За блата загряваме фурната на 180 градуса вентилатор. В купа разбъркваме яйцата и захарта, след това добавяме олиото и лимона, разбъркваме и накрая добавяме и сухните съставки.
Печем в кръгла форма с хартия за печене за 30-40 мин до златиста коричка. Много е важно да не отваряме фурната първите 25 минути, защото така блатът няма да се надигне. Когато е готов, го оставяме да изстине.
Измиваме, обилваме и настъргваме ябълките. След това в загрят тиган прибавяме захарта, маслото и ябълките. Бъркаме до разтопяване на захарта. Когато е готово го оставяме да изстине.
Когато всички компоненти са готови, започваме да сглобяваме сладкиша. Нарязваме блата на две. Поставяме блата в удобен съд и намазваме с ябълков пълнеж, като си оставяме 2-3 супени лъжици за декорация. След като блатът е добре покрит с ябълковия пълнеж, слагаме и половината крем.
След като сме разнесли крема равномерно, слагаме втория блат и го мажем с останалия крем. Оттук декорирайте ябълковия сладкиш както желаете, аз лично слагам останалия пълнеж по средата за декорация.
Ябълковият сладкиш със заквасена сметана е готов.