Начин на приготвяне
Необходимите продукти са за тавичка с диаметър 28 см.
Стъпка 1
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте в купа. Добавете захарта, ваниловата захар, солта, лимоновата кора, студеното масло и яйцето (+ 1 жълтък, ако тестото е все още много сухо). Разбъркайте на ръка или с миксер до получаването на ронливо тесто. Отделете около 1/3 от тестото за трохите.
Стъпка 2
Останалото месете, докато се получи тесто (важно е да не месите много дълго). Намажете добре формата и притиснете тестото във формата. След това охладете формата с тестото за 15 минути.
Сттъпка 3
Измийте, разполовете и почистете сливите. Покрийте тестото, разпределете трохите върху тортата и печете сливовия сладкиш в предварително загрята фурна за около 40 минути на 180 C° горна и долна топлина до златисто.
Оставете да изстине върху решетка за около час, след което се насладете!
Съвет: Можете да добавите в брашното и 60 г натрошени орехи за още по добър вкус на сочния пай със сливи.