Начин на приготвяне
Накиснете сушените манатарки в леко топла вода за 30 минути.
Накълцайте лука на ситно + чесъна, ако сте избрали да сложите такъв.
Запържете ги в зехтина, докато омекнат и след това добавете накиснатите и отцедени гъби. След около 3-4 минути сложете ориза и бъркайте още три минути. Оризът Карнароли не трябва да измивате от нишестето!
Налейте виното и гответе до полуизпаряването му, след това сложете част от водата от накисването на гъбите. Тя е станала тъмно кафява и е наситена с вкусът на манатарките. Добре е предварително да си отмерите количеството и според изискванията и указанията на пакета ориз. При мен бяха необходими около 550 мл течност, която допълних със зеленчуков бульон.
Ризото се готви, като бульонът се налива на части при непрестанно бъркане и докато една част не се поеме, не се сипва следващата. Така се постига кремообразността на ястието. Ако ползвате обикновен ориз, този ефект няма да се получи.
Посолете и сложете прясно смления черен пипер на гъбеното ризото.
Варенето отнема около 14 -15 минути.
Накрая добавете маслото и половината настърган пармезан. Разбъркайте добре и поднесете ориза с гъби с останалия пармезан за поръсване на всяка порция.
Украсете ризото със сушени манатарки със свежи листа босилек или накълцан магданоз. Добър апетит!