Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Вангелова

Погача Вангелова

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Погача Вангелова
Снимка: Дони Ники
1 / 5
25/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Тази пищна и красива погача Вангелова е идеална за всеки повод - от сватба, до рожден ден"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (3 жълтъка се отделят за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл (топло)
  • вода - 200 мл (топла)
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л. (за активиране на маята)
  • брашно - 5 с.л. (за активиране на маята)
  • кисело мляко - 300 г
  • олио - 60 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 2.100 г (+ )
  • масло - 150 г (50 г се слага в тестото, останалото е за намазване на модулите)
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За поръсване
  • семена - микс
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази пищна погача ви трябва приготвена в тава с дм - 34 и тежи 3.053кг

В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.

В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто.

Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване.

За целта месенето трябва да продължи около 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.

Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема си.

Погача оформих в тава с диаметър 34 см, покрита с намаслени ленти от хартия за печене по страничните ръбове, за да върви тестото нагоре, без да прелива по ръбовете на тавата.

Оформих по следния начин:

10 топки по 150 г намазвам с жълтък и прясно мляко, овалвам една със сусам, една с микс от семена и ги редувам по края на тавата.

Една топка от 350 г разточих на правоъгълник, намазах с масло и навих на руло. Готовото руло намазах първо с масло, а след това със сместа от жълтъците и прясното мляко - поръсих с микс от семена.

Една топка от 400 г отново разточих на правоъгълник и симитрично от двете страни нарязах на ленти, намазах по средата с масло и сложих рулото в средата му. С лентите правих възли около рулото от тесто. Готовия модул сложих от вътрешната страна на топките.

Центъра е от топка - 250 г, намазана отново с жълтъците оваляна в микс от семена.От топче 100 г разточих кора и с резачката направих прорези, след което с тази мрежеста кора обвих топчето и сложих за среда.

От топче 200 г разточих кора, нарязах на 10 триъгълника, които от широката част нарязан на три и сплетох на плитки, наредих ги между топките и с шишче подмушнах връхчетата между модулите.

Намазах останалите модули на празничната погача с жълтъците и сложих погачата в предварително включена на 50 °C фурна, веднага след това увеличих на 160°C само на долен реотан, след 20 минути включих и горния реотан (пече се около 1 час, ако на цвят е готова отгоре, покривам с фолио и пека красивата погача до сух шиш).

Готовата погача Вангелова се намазва още топла с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: