Начин на приготвяне
Активирайте маята във 130 мл от млякото, лъжичката захар и две лъжици бяло брашно. Останалото брашно пресейте в купа и смесете със овесените трици и филираните овесени ядки.
В средата направете кладенче, в което чукнете яйцата, заделяйки единият жълтък за намазване.
Сипете и шупналата вече мая, останалото мляко, солта и олиото. Замесете тесто, което прехвърлете на набрашнен плот. Месете около 10-15 минути, добавяйки малко по малко от маслото (заделете от него и за намазване накрая). В самото начало ще ви лепне малко, но в процеса на месене ще престане да лепне. Ако е нужно, си ръсвайте по малко брашно, но внимавайте да не стане прекалено твърдо тестото.
Разточете на тънка кора и разрежете на ленти с дебелина 3-3.5 см. Всяка навивайте на охлювче и поставяйте в тавичка, намазнена или покрита с хартия за печене (22-23 см диаметър). Някои от охлювчетата срязвайте на две и поставяйте в краищата, ако не се побират цели. Покрийте с кърпа, така че да не докосва тестото и сложете в загрята на 40 градуса фурна за 30 минути, след това изключете фурната и нека погачата втасва така още 1 час. Ще увеличи обема си, но няма да бухне много, това да не ви притеснява.
Намажете с жълтък, разбит с малко олио и няколко капки водичка. Поръсете със филирани овесени ядки, едра сол и сусам и оставете да престои на топло още 20 минути.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути. След като извадите, намажете с заделеното масълце и напръскайте с вода. Завийте с чиста кърпа за 5 минути и след това доохладете върху решетка!
Изненадващо вкусна, здравословна погача!
Добър апетит!