Начин на приготвяне
Активирайте маята със малко от топлото мляко със захарта и брашно около 2-3 с.л.
Пресейте брашното, направете кладенче и добавете останалите продукти.
Замесете хубаво еластично тесто, намажете с олио и оставете да втаса.
Разделете тестото на 5 части, две от частите разточете на 2 правоъгълни кори, намажете с масло и навийте на руло. Дръпнете на страна двете рула и от другите 2 части разточете още 2 елипсовидни кори. Направете разрези в средата на кората по дължина. Трябва да получите лентички, които хващайте една в друга и така оплитате средата на кората. Поставете едната оплетена кора върху едното руло, другата съответно върху другото руло.
Сложете хартия за печене на тавата от печката и свийте двете рула във формата на осмица.
От останалата част тесто разточете 3 малки обли кори, намажете първата, поставете втората отгоре, намажете и поставете третата. Разрежете на 8 триъгълника, всеки разрежете по средата и промушете острия връх от долу на горе. Получените листа поставете от страни на осмицата и в средите.
От останалото тесто разточете кора, изрежете кръгове и оформете роза, която поставете по средата. Оставете погачата да втаса, след което намажете с разбит жълтък с малко мляко и олио.
Печете в загрята фурна на 160 градуса за не по малко от 40 минути.
Коментари