Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса. Ползвам и вентилатор.
Намазнени със спрей кейкови форми - 38/13 см и една малка форма с диаметър около 15 см. Работи се с миксер.
Маята не е активирана предварително. Разтопява се маслото и към него се прибавя олиото. Разбиват се с тел яйцата и захарта. Добавя се сметаната, ром, ванилия, лимоновата и портокаловата кори, сок.
В купата на миксера се изсипва първо цялото брашното и щ. сол, разбърква се и на тънка струйка на слаба степен на миксера се добавя яйчената смес. Разбива се до оформянето на мека и незалепваща топка тесто.
Оставя се да почине за около 1/2 час, за да се развие глутенът в брашното и след това при непрекъснато разбиване започва да се добавя мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква хубаво всяка лъжица мазнина да се поеме от тестото. То трябва да стане нелепнещо, но меко и еластично.
Изважда се от купата на миксера и се прехвърля в леко намаслена купа, като се обръща от всички страни, за да се омазни леко. Покрива се с фолио и се оставя да втаса и да увелчи обема си двойно. След като е готово втасалото тесто, се дели на две равни части и всяка част с намаслени ръце се оформя на правоъгълник. Намазва се леко с ръка с меко масло и се поставя богато плънка.
Завива се на руло или се оформят фитили, които се сплитат. Може да се разрежат фитилите с остър нож и да се приготви крънч. Готово оформените козунаци се поставят в намаслени форми и се оставят да втасат отново. Намазват се с жълтък и се поставят белени бадеми. От това тесто се оформят два големи козунака и един малък.
Приготвяне на плънка:
В блендер се блендират първо ядките, добавят се и сухите съставки и разтопеното масло и отново се минават през блендер. Ако е много суха плънката, се добавя 1 ч.л прясно мляко.
Печете на 160 градуса за около 35-40 минути. Проверяват се с дълго дървено шишче - до суха клечка.
Козунакът със заквасена сметана и какаова плънка е готов.
Източник: Elixir
Забележка: За това количество брашно е съвсем достатъчно 8 г мая. При ползване на повече мая, защото пакетчето мая е 11 г, тестото повече се разлива и разкъсва по време на печене.
Сухата мая не е необходимо да се активира предварително. Тази специално е бързодействаща.
Това количество брашно е необходимо при работа с миксер, но ако се работят на ръце козунаците, може да бъде малко по-малко, също така зависи и от големината на яйцата.
Плънката не съм я минавала през блендер, както е указанието по рецепта, защото предпочитам да се усещат ядките. Добавила съм и шепа маково семе, тъй като придава прекрасен вкус. Тази плънка е силно влажна, с прекрасен вкус и аромат на какао и държи козунаците влажни дълго време.
Отгоре козунаците са намазани само с белтък, защото той много по-трудно изгаря от жълтъка при печене.
Нарочно съм разрязала фитилите с остър нож, за да се вижда плънката.
Коментари