Начин на приготвяне
Загрейте млякото до 37 градуса температура. В 50 -60 мл от него разтворете маята, 5 г от захарта и 20 г от брашното. Разбъркайте на каша и оставете да шупне.
Разбийте леко жълтъците със солта и отделно разтопете на много слаб огън маслото и свинската мас с ванилията.
В блендер пуснете да се смели захарта със цитрусовите кори (без бели части).
Пресейте 500 г брашно в купа и направете кладенче. В него сипете топлата, но нe гореща мазнина (мас и масло), разбитите жълтъци, ароматизираната захар, 1 капачка ром, останалото мляко и накрая ферментиралата, шупнала кашичка с маята.
Замесете тестото по възможност в кухненски робот или миксер с приставки за тесто, защото на ръка ще ви лепне доста и ще отнеме повече време и усилия. Целта е да се меси продължително - поне 10 минути, за да стане тестото еластично. Може да се добавя още брашно, ако е нужно, но не и прекалено, за да не стане твърдо козуначеното тесто.
В процеса на месене добавяйте на всеки 2 минути по лъжица олио.
Оформете на топка и оставете в намазнена купа за 1 час в топло помещение. Купата покрийте със стреч фолио.
Бухналото тесто прихванете от единия край и изтеглете нагоре хубаво да се разпъне. Ще видите как се отличават явно образуваните конци. Прегънете, обърнете на 90 градуса и сторете същото и с другия край. След тази процедура оставете да почине 10 минути и повторете още 2 пъти, след което отново почива за 30 минути.
През това време си подгответе плънката. За нея разбийте белтъците на сняг (от тях заделете малко за намазване накрая). Смелете орехите и захарта и смесете със какаото и рома.
Разбъркайте всички съставки, без да се стараете да не спадат белтъците. По-скоро трябва да се получи нещо като какаов крем.
Разделете тестото за козунака на две равни части. Върху намазнен плот разтеглете едната половина във форма на правоъгълник 35×20 см. Намажете с плънката оставяйки 2-3 см. от краищата. Положете отгоре другата половина разтеглено в същите размери тесто и намажете с още, ако ви е останала плънка.
Завийте на руло, нарежете и подредете в тавичка с приблизителен диаметър 25-6 см. Моята беше малко по-малка и козунака тръгна да излиза навън при печенето, тъй че съобразете се с това.
Възможно е поради мекото тесто и повечето пълнеж този тип оформяне да ви е труден, затова може да изберете друг удобен за вас начин. Ако искате продълговата форма, използвайте такава с вместимост 2 литра.
Оставете да втаса за пореден и последен път, докато хубаво бухне, около 1 час. След това намажете с леко разбития белтък и поръсете със захар, по желание леко навлажнена с алкохол.
Печете на 160 градуса ниска решетка за 10 мин, после увеличете на 170 за още 30 минути. Ако отгоре потъмнява много, сложете пласт алуминиево фолио.
Готовият козунак извадете от фурната и изчакайте 15 минути преди да отделите от формата.
Когато напълно изстине козунака с шоколад, може да нарежете и поднесете.
От опит казвам, че на другия ден козунака с орехово-какаова плънка е още по-вкусен!
Да ви е сладко и прекрасни празници!