Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с орехово-какаова плънка

Козунак с орехово-какаова плънка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Козунак с орехово-какаова плънка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Домашен козунак с вкусна плънка - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 520 г
  • захар - 130 г + за поръсване
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 250 мл.
  • жълтъци - 5 бр.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 100 г
  • свинска мас - 1 с.л.
  • ванилия - 1 - 2 прахчета
  • цитрусова кора - 8 ивици, лимон и портокал
  • олио - 5 с.л.
  • ром - 1 капачка
  • Плънка
  • белтъци - 5 бр.
  • орехи - 200 г
  • ром - 15 г
  • захар - 70 г
  • какао - 2 с.л. 100% натурално, на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте млякото до 37 градуса температура. В 50 -60 мл от него разтворете маята, 5 г от захарта и 20 г от брашното. Разбъркайте на каша и оставете да шупне.

Разбийте леко жълтъците със солта и отделно разтопете на много слаб огън маслото и свинската мас с ванилията.

В блендер пуснете да се смели захарта със цитрусовите кори (без бели части).

Пресейте 500 г брашно в купа и направете кладенче. В него сипете топлата, но нe гореща мазнина (мас и масло), разбитите жълтъци, ароматизираната захар, 1 капачка ром, останалото мляко и накрая ферментиралата, шупнала кашичка с маята.

Замесете тестото по възможност в кухненски робот или миксер с приставки за тесто, защото на ръка ще ви лепне доста и ще отнеме повече време и усилия. Целта е да се меси продължително - поне 10 минути, за да стане тестото еластично. Може да се добавя още брашно, ако е нужно, но не и прекалено, за да не стане твърдо козуначеното тесто.

В процеса на месене добавяйте на всеки 2 минути по лъжица олио.

Оформете на топка и оставете в намазнена купа за 1 час в топло помещение. Купата покрийте със стреч фолио.

Бухналото тесто прихванете от единия край и изтеглете нагоре хубаво да се разпъне. Ще видите как се отличават явно образуваните конци. Прегънете, обърнете на 90 градуса и сторете същото и с другия край. След тази процедура оставете да почине 10 минути и повторете още 2 пъти, след което отново почива за 30 минути.

През това време си подгответе плънката. За нея разбийте белтъците на сняг (от тях заделете малко за намазване накрая). Смелете орехите и захарта и смесете със какаото и рома.

Разбъркайте всички съставки, без да се стараете да не спадат белтъците. По-скоро трябва да се получи нещо като какаов крем.

Разделете тестото за козунака на две равни части. Върху намазнен плот разтеглете едната половина във форма на правоъгълник 35×20 см. Намажете с плънката оставяйки 2-3 см. от краищата. Положете отгоре другата половина разтеглено в същите размери тесто и намажете с още, ако ви е останала плънка.

Завийте на руло, нарежете и подредете в тавичка с приблизителен диаметър 25-6 см. Моята беше малко по-малка и козунака тръгна да излиза навън при печенето, тъй че съобразете се с това.

Възможно е поради мекото тесто и повечето пълнеж този тип оформяне да ви е труден, затова може да изберете друг удобен за вас начин. Ако искате продълговата форма, използвайте такава с вместимост 2 литра.

Оставете да втаса за пореден и последен път, докато хубаво бухне, около 1 час. След това намажете с леко разбития белтък и поръсете със захар, по желание леко навлажнена с алкохол.

Печете на 160 градуса ниска решетка за 10 мин, после увеличете на 170 за още 30 минути. Ако отгоре потъмнява много, сложете пласт алуминиево фолио.

Готовият козунак извадете от фурната и изчакайте 15 минути преди да отделите от формата.

Когато напълно изстине козунака с шоколад, може да нарежете и поднесете.

От опит казвам, че на другия ден козунака с орехово-какаова плънка е още по-вкусен!

Да ви е сладко и прекрасни празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: