Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Дробчета по тракийски

Дробчета по тракийски

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Дробчета по тракийски
Снимка: Иван Кацаров
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Сигурни сме, че нямате нужда от допълнително убеждаване, но да си знаете - тези дробчета са чудна вкусотия"

Необходими Продукти

  • пилешки дробчета - 500 г
  • жълт лук - 1 голяма или 2 по - малки глави
  • червен лук - 1 голяма или 2 по - малки глави
  • червени чушки - 1 - 2 броя
  • зелени чушки - 1 - 2 броя
  • люти чушки - по желание
  • моркови - 2 броя
  • домати - 400 г
  • червено вино - 200 мл
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • олио - 6 суп.лъж.
  • масло - 20 г
  • брашно - 2 - 3 суп.лъж.
  • чубрица - 1/2 чаена лъж.
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 чаена лъж.
  • захар - 1 чаена лъж.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробчетата се измиват, отцеждат и подсушават.

Лукът е нарязан на полумесеци. Най-вкусно се получава с комбинация от жълт и червен лук.

Пиперките нарязваме на ивици, морковите, настъргани на едро ренде, а доматите са нарязани на кубчета. Могат да се ползват и домати от консерва. Чесънът се реже на ситно.

Овалваме дробчетата в брашно и изтупваме, за да падне излишното.

В по-дълбок тиган или тенджера сгорещяваме мазнина и пържим дробчетата от едната и другата страна, но не до кулинарна готовност, а колкото да хванат загар – около 1 минута от всяка страна. След това изваждаме дробчетата в чиния.

В същата мазнина, в която пържихме дробчетата, запържваме лука заедно със захарта, но не до златисто, а само да стане леко прозрачен.

Добавяме морковите, пиперките (и люта чушка, нарязана на ситно), половината от чесъна и задушаваме още 5 минути.

Добавяме доматите и червеното вино, разбъркваме добре и оставяме на отворен капак за 5 мин.

Подправяме с остатъка от чесъна, чубрица, червен пипер (аз предпочитам пушен), черен пипер и сол, разбъркваме добре и връщаме дробчетата в тенджерата. Похлупваме и оставяме да къкри на тих огън още 10 мин. Зеленчуците трябва да са все още леко хрупкави и дробчетата сочни.

Добавяме ситно нарязан магданоз, бучка масло, разбъркваме внимателно и сваляме от огъня. Бучката масло в края на готвенето извисява вкуса на гозбата и я прави още по-апетитна.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Има вариант гозбата да се приготви по-здравословна и да си спестим пръскането на мазнина (защото при пърженето на дробчетата пръска доста) – в този случай термичната обработка е на фурна, но автентичният вкус на гозбата е с пържени дробчета.

Оваляните в брашно дробчета се поставят в намазана с олио тава и се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се нарежат зеленчуците. Когато сме готови с рязането – вадим тавата и слагаме зеленчуците, подправките и виното в тавата. Разбъркваме внимателно. Намаляваме фурната на 180 градуса и връщаме тавата вътре. Печем 30-40 минути. След изпичане поръсваме с нарязан пресен магданоз.

Дробчетата по тракийски са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Фантастично!
30.11.2022 18:20
1