Начин на приготвяне
Дробчетата се измиват, отцеждат и подсушават.
Лукът е нарязан на полумесеци. Най-вкусно се получава с комбинация от жълт и червен лук.
Пиперките нарязваме на ивици, морковите, настъргани на едро ренде, а доматите са нарязани на кубчета. Могат да се ползват и домати от консерва. Чесънът се реже на ситно.
Овалваме дробчетата в брашно и изтупваме, за да падне излишното.
В по-дълбок тиган или тенджера сгорещяваме мазнина и пържим дробчетата от едната и другата страна, но не до кулинарна готовност, а колкото да хванат загар – около 1 минута от всяка страна. След това изваждаме дробчетата в чиния.
В същата мазнина, в която пържихме дробчетата, запържваме лука заедно със захарта, но не до златисто, а само да стане леко прозрачен.
Добавяме морковите, пиперките (и люта чушка, нарязана на ситно), половината от чесъна и задушаваме още 5 минути.
Добавяме доматите и червеното вино, разбъркваме добре и оставяме на отворен капак за 5 мин.
Подправяме с остатъка от чесъна, чубрица, червен пипер (аз предпочитам пушен), черен пипер и сол, разбъркваме добре и връщаме дробчетата в тенджерата. Похлупваме и оставяме да къкри на тих огън още 10 мин. Зеленчуците трябва да са все още леко хрупкави и дробчетата сочни.
Добавяме ситно нарязан магданоз, бучка масло, разбъркваме внимателно и сваляме от огъня. Бучката масло в края на готвенето извисява вкуса на гозбата и я прави още по-апетитна.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ
Има вариант гозбата да се приготви по-здравословна и да си спестим пръскането на мазнина (защото при пърженето на дробчетата пръска доста) – в този случай термичната обработка е на фурна, но автентичният вкус на гозбата е с пържени дробчета.
Оваляните в брашно дробчета се поставят в намазана с олио тава и се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се нарежат зеленчуците. Когато сме готови с рязането – вадим тавата и слагаме зеленчуците, подправките и виното в тавата. Разбъркваме внимателно. Намаляваме фурната на 180 градуса и връщаме тавата вътре. Печем 30-40 минути. След изпичане поръсваме с нарязан пресен магданоз.
Дробчетата по тракийски са много вкусни!
Коментари