Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Любим вкусен тиквеник

Любим вкусен тиквеник

Любим вкусен тиквеник
Снимка: Мария Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Как няма да ни е любим, като е толкова вкусен този тиквеник"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1 бр.
  • тиква цигулка - 2 ч.ч. (настъргана)
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • подсладител - 2 ч.л.
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • грис - 1/2 ч.ч.
  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • орехи - 1 ч.ч. (натрошени)
  • локум - 1 кутия (150 г)
  • олио - 50 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме тиквата и я настъргваме. Ябълките също почистваме, белим и настъргваме. Локума режем на парченца. Орехите натрошаваме.

В голям тиган с олио сламе тиквата, захарта и подсладителя и ги задушаваме до сгъстяване. Бъркаме, за да не загори.

След като изстине, прибавяме гриса, канелата, орехите и индийското орехче. Разбъркваме да се смесят съставките.

Разстиламе корите.

Разтопяваме маслото и с него мажем 2 кори по дължина, разпределяме плънката отгоре.

Слагаме парченцата локум и навиваме на руло. Действието се повтаря до изчерпване на корите. Навитите рула подреждаме в тава, застлана с хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

След като е изпечен тиквеникът, вадим тавата от фурната, напръскваме с вода и покриваме с кърпа.

След като изстине режем на парченца и поръсваме с пудра захар.

Любимият вкусен тиквеник е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: