Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Празена яхния с кюфтета

Празена яхния с кюфтета

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Празена яхния с кюфтета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Сочна, вкусна и много питателна бабина яхния - празената яхния се съчетава ама перфектно с тези вкусни кюфтенца"

Необходими Продукти

  • праз - 500 г почистен
  • лук - 0.5 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 500 г настъргани или от консерва
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 4 зърна
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • чубрица - на вкус
  • за кюфтетата
  • ориз - 150 г
  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1/2 глава
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус, ако е нужно
  • чубрица - на вкус
  • брашно - за овалване на кюфтетата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с кюфтетата, измийте и сварете ориза в 1 ч.ч. вода. След като попие водата, премахнете от огъня и оставете да се охлади.

В охладения ориз прибавете каймата, яйцето, настъргания лук, чубрица и черен пипер на вкус и ако каймата предварително не е осолена, посолете на вкус. Омесете до еднородна смес и оформете кюфтета, средни по големина и оставете настрани.

В тенджера налейте олиото, прибавете нарязания на тънки колелца праз, нарязаните на ситно лук и морков, посолете и поставете на котлона да се запържи за кратко, до не напълно мек зеленчук.

Прибавете червения пипер и разбъркайте, добавете настърганите домати или доматен сок, дафиновия лист и зърната бахар.

Намалете котлона и след като закъкри, пуснете оваляните кюфтета в соса - във врящия зеленчук.

Долейте топла вода, да покрие кюфтетата, и оставете да къкри на слаб огън. Периодично разбърквайте сочната яхния, като бъркате между кюфтетата с лъжица, за да не ги обезформите и начупите.

Малко преди да свалите готовите кюфтета яхния, поръсете с черен пипер, чубрица и посолете на вкус.

Покрийте с капак празена яхния с кюфтета и оставете да се задушат подправките за около 10 минути преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: