Локумени кифлички

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Локумени кифлички4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
39 мин.
Общо
89 мин.
Порции
10
"Толкова много от тези пухкави кифлички с локум, ще стигнат за цял детски рожден ден, че ще и останат"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (2 жълтъка отделно за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 1 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • захар - 250 г
  • масло - 100 г
  • кисело мляко - 200 г
  • портокалови корички
  • портокалова есенция
  • брашно - 1.200 кг приблизително
  • локум - 300 г
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • за поръсване
  • кафява захар
  • микс от семена
  • масло - 20 г за намазване на изпечени кифлички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за кифлички се замесва по обичайния начин. Готовото тесто се покрива с фолио и се оставя, докато удвои обема си.

Важно! Има три етапа на втасване.

Първият е активирането на маята с прясното мляко, захарта и брашното.

Втори етап на втасване е след омесването на тестото, продължава различно в зависимост от топлината в помещението.

Третото втасване е след оформяне на кифлите.

След като тесто е втасало, се разделя на топчета с големината 300-400 г.

Разточва се кора, нарязват се на 16 триъгълница, в широката част се слага парче локум и се завива на кифлички с локум.

Намазват се с разбитите жълтъци, смесени с прясно мляко.

Поръсват се с микс от семена и кафява захар. Оставят се за 20-30 минути за третото втасване.

Пекат се локумени кифлички на 180 °C в загрята фурна. Още топли се намазват с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Най-обичаен начин...
28.10.2024 09:05