Кифлички с извара

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
851k162844
Кифлички с извара
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3с Видео
10/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
135 мин.
Порции
25
"Кифлички с извара за закуска и всякакъв повод на глад през деня"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г пресято
  • суха мая - 14 г
  • захар - 4 с.л
  • топло мляко - 450 мл
  • сметана - 2 с.л или к. мляко
  • яйца - 2 бр.
  • ванилове захар - 20 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • За плънката
  • извара - 250 г + 1/2 ч.л. сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд, където ще месите тестото, изсипете сухата мая.

Добавете захарта и налейте топлото мляко ( в никакъв случай горещо).

Разбъркайте, докато се получат мехурчета на повърхността и добавете 5-6 супени лъжици от пресятото брашно.

Покрийте купата с кърпа и оставете за 15 минути да се активира маята.

След като маята се е надигнала и се е образувал калпак, можете да започнете да приготвяте тестото за кифличките.

Разбъркайте добре надигналата се мая, докато се получи еднородна маса. Добавете сметаната или кисело мляко, яйцата, солта и ваниловата захар и разбъркайте добре.

Започнете да добавяте от брашното по малко.

Първо добавете 5-6 с.л. и разбъркайте.

След това добавете отново брашно и направете кладенче, в което добавете бакпулвера и го загасете с оцета.

Започнете да месите, докато получите полуготово тесто и започнете да добавяте по малко от мекото масло.

Продължете да месите, докато маслото се поеме напълно и сте получили меко еластично тесто.

Не добавяйте допълнително брашно. Целта е тестото да е леко лепнещо. Можете да намажете ръцете си с малко олио и да продължите да месите за около 10-тина минути.

Поставете готовото тесто в дълбока купа. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и го оставете за около 60 минути, да втасва и удвои обема си.

Когато тестото е втасало добре, извадете го от купата и с намаслени ръце го премесете леко, след което го разделете на две части.

Едната част покрийте да не изсъхва, а от другата оформете малки топки. Големината е от зависимост колко големи искате да са кифличките.

Аз правя общо от цялото тесто около 25 солени кифлички.

Покрийте ги с кърпа. Вземете едно топче и го сплескайте между дланите си, за да се получи малка питка. Сложете в средата от изварата или сиренето и съединете двата края, като ги притиснете много добре. Така направете и с останалите топчета.

Подредете кифличките в тава, на която сте покрили дъното с хартия за печене на разтояние една от друга.

Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да си починат за 15 минути. След това ги намажете с жълтък разреден с 1 с.л. прясно мляко. По желание можете да ги поръсите с любими семена.

Оставете ги за 5-6 минути, да поизсъхне жълтъка.

Печете кифличките в загрята на 170 ℃ фурна за 20-25 минути. Ако видите, че кифличките с извара бързо се зачервяват, покрийте ги с алуминиево фолио и продължете да ги печете до готовност.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чудесна рецепта
15.10.2023 11:47
1
1
Покажи всички подкоментари