Начин на приготвяне
В дълбок съд, където ще месите тестото, изсипете сухата мая.
Добавете захарта и налейте топлото мляко ( в никакъв случай горещо).
Разбъркайте, докато се получат мехурчета на повърхността и добавете 5-6 супени лъжици от пресятото брашно.
Покрийте купата с кърпа и оставете за 15 минути да се активира маята.
След като маята се е надигнала и се е образувал калпак, можете да започнете да приготвяте тестото за кифличките.
Разбъркайте добре надигналата се мая, докато се получи еднородна маса. Добавете сметаната или кисело мляко, яйцата, солта и ваниловата захар и разбъркайте добре.
Започнете да добавяте от брашното по малко.
Първо добавете 5-6 с.л. и разбъркайте.
След това добавете отново брашно и направете кладенче, в което добавете бакпулвера и го загасете с оцета.
Започнете да месите, докато получите полуготово тесто и започнете да добавяте по малко от мекото масло.
Продължете да месите, докато маслото се поеме напълно и сте получили меко еластично тесто.
Не добавяйте допълнително брашно. Целта е тестото да е леко лепнещо. Можете да намажете ръцете си с малко олио и да продължите да месите за около 10-тина минути.
Поставете готовото тесто в дълбока купа. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и го оставете за около 60 минути, да втасва и удвои обема си.
Когато тестото е втасало добре, извадете го от купата и с намаслени ръце го премесете леко, след което го разделете на две части.
Едната част покрийте да не изсъхва, а от другата оформете малки топки. Големината е от зависимост колко големи искате да са кифличките.
Аз правя общо от цялото тесто около 25 солени кифлички.
Покрийте ги с кърпа. Вземете едно топче и го сплескайте между дланите си, за да се получи малка питка. Сложете в средата от изварата или сиренето и съединете двата края, като ги притиснете много добре. Така направете и с останалите топчета.
Подредете кифличките в тава, на която сте покрили дъното с хартия за печене на разтояние една от друга.
Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да си починат за 15 минути. След това ги намажете с жълтък разреден с 1 с.л. прясно мляко. По желание можете да ги поръсите с любими семена.
Оставете ги за 5-6 минути, да поизсъхне жълтъка.
Печете кифличките в загрята на 170 ℃ фурна за 20-25 минути. Ако видите, че кифличките с извара бързо се зачервяват, покрийте ги с алуминиево фолио и продължете да ги печете до готовност.
Да ви е сладко!
Коментари