Начин на приготвяне
С телена бъркалка разбивам яйцата и захарта в дълбока купа. Прибавям олиото, бакпулвера и бъркам добре. Следват брашното от рожков и какаото. След като сме ги разбъркали добре прибавям брашното.
Бъркам с лъжица, тестото става тежко и гъсто. Следва горещата вода, изсипва се наведнъж върху тестото. Разбърквам.
Намазвам форма за кекс с диаметър 22 см с предвиденото олио и поръсвам с нужното какао, защото искам целия кекс в готов вид да е черен, без бели следи. Изсипвам отгоре кексовата смес и поръсвам с ядките, които предварително съм нарязала с нож на едро. Моят лешник е парен, но е добре да ползвате суров, ще се изпече чудесно.
Пека какаовия кекс на 200 °C за около десет мин. След това допичам на 160 °C. Проверявам с дървено шишче.
Готовият кекс с лешници охлаждам, преди да извадя от формата, около десет минути. Не трябва да е изстинал съвсем. Освобождавам го леко с нож от стените на формата и го обръщам.
Прекрасен! Ароматен, нежен, вкусен!
Реших да го оставя с ядките отгоре, а не с обърнатата страна.
Идеален шоколадов кекс с лешници и брашно от рожков за кафето или пък просто така - за хапка щастие, нали?